{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjernicima želimo sretan Uskrs i Vaskrs

S
4.4.2010. u 06:54
0
0
Vjernicima želimo sretan Uskrs i Vaskrs
0
Vjernicima želimo sretan Uskrs i Vaskrs
Pravoslavnim i katoličkim vjernicima u BiH i inostranstvu redakcija portala Sarajevo-x.com želi sretan Uskrs i Vaskrs uz iskrene želje za srećom i blagostanjem u krugu najmilijih.
Uskrs/Vaskrs je najveći hrišćanski praznik kojim se slavi uskrsnuće Isusa Krista iz mrtvih i koji predstavlja suštinu hrišćanske vjere.

Isus Krist je svojim uskrsnućem iz mrtvih pobijedio smrt i svim ljudima od Adama i Eve do posljednjeg čovjeka na Zemlji darovao vječni život.

Činom stradanja na krstu, kad bezgriješni Krist prima na sebe grijehe cijelog ljudskog roda, a potom i činom uskrsnuća, kad pobjeđuje smrt koja je posljedica grijeha, uz istovremeno obećanje uskrsnuća svim ljudima, on dokazuje i pokazuje da je Mesija i Pomazanik - spasilac svih ljudi.

Bez Uskrsa/Vaskrsa kršćansko vjerovanje ne bi imalo nikavog smisla. Usrks/Vaskrs je praznik pobjede života nad smrću, dobra nad zlom.

Proslavu, kojoj je prethodila priprema višenedjeljnim postom, vjernici najprije počinju u hramovima, okupljeni u zajednici na Svetoj liturgiji/misi, čiji vrhunac predstavlja pričešće - sjedinjenje sa Bogom.

Potom se proslava nastavlja u krugu porodice, gdje posebnu draž, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim jajima.

Šareno jaje predstavlja simbol rađanja života, pile prokljuje ljusku i izlazi, kao što je Krist ustao iz mračnog groba. Raspet je na brdu Golgota (što znači kosturnica), na mjestu gdje je sahranjen prvi čovjek - Adam. Dok su ga razapinjali, Krist je zamolio Boga da oprosti njegovim mučiteljima.

Sveta evanđelja navode da je u rano nedjeljno jutro Kristov grob obasjala jaka svjetlost, od čije su jačine popadali stražari koji su čuvali grob, ogromna kamena ploča - koja je bila stavljena na ulaz u grob - pokrenula se i Bog Sin je uskrsnuo.

U to jutro žene mironosnice krenule su prema Kristovom grobu i vidjele otvoren i prazan grob, u kome je bilo samo pogrebno platno, i tada im se javio anđeo Gospodnji, pitajući ih: "Zašto tražite živoga među mrtvima", i tada im se javio uskrsli Krist.

Krist se javio Majci Božjoj i apostolima, koji su ga oplakivali u jednoj kući u Jerusalemu, riječima: "Mir svima" i pokazao im rane nastale prilikom razapinjanja na krstu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: