Vaskrsna liturgija
22

Vjernicima u Zenici poručeno da obuku oklope ljubavi i pravde

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici jutros je služena vaskrsna liturgija na kojoj su vjernicima prenijete poruke mira i ljubavi.

Nekoliko stotina vjernika u pravoslavnoj crkvi u Zenici jutros je molitvama dočekalo Vaskrs koji predstavlja najznačajniji blagdan i krunu vjerovanja zbog Hristovog vaskrsenja.

Liturgiju u Crkvi rođenja Presvete Bogorodice u Zenici prevodio je jerej Marko Maleš koji je u vaskrsnoj poruci naglasio na važnost nadanja u životu svakog vjernika.

"Mi Hrišćani imamo smisao svog života i imamo našu nadu u vaskrsnom gospodu. Zapisano je da čovjek umire kada se rodi, ali i da od tada vaskrsava za život vječni kada prima Hrista kao spasitelja i gospoda. Moramo se obući u oklope pravde i ljubavi koja je sveza savršenstva", kazao je Maleš te dodao da je čovjek bez ljubavi, vjere i nade - ništa.

Nakon vaskrsne liturgije vjernici su se pričestili, a najmlađima su podijeljena vaskrsna jaja. U sklopu obilježavanja Vaskrsa u Zenici sutra će vaskrsna liturgija biti služena i u Kazneno-popravnom zavodu Zenica.