Podignimo glas!
20

Vjernici za mir u BiH, Hrvatskoj i Makedoniji organizuju uličnu akciju "Naša šutnja vrišti"

Klix.ba
Povodom Međunarodnog dana nenasilja, aktivisti inicijative "Vjernici za mir u vremenu nacionalizma i ksenofobije" organizovat će danas u podne uličnu akciju pod motom "Naša šutnja vrišti".

Akcija će biti upriličena u više gradova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije u isto vrijeme, od 12 do 13 sati. U Sarajevu se ovo okupljanje održava na Trgu Oslobođenja - Alije Izetbegovića.

Svjetski dan nenasilja se obilježava 2. oktobra, a nakon mirovne konferencije "Re:Akcija" održane u Lužnicama u martu odlučeno je da vjernici za mir nastave dizati glas protiv nacionalizma i ksenofobije.

"Povoda nažalost ima na pretek. Odgovornost vjernika za mir je tim veća jer se nacionalizam i populizam nerijetko povezuju i opravdavaju vjerničkim identitetima", poručili su.

Plan akcije je da vjernici za mir stanu u "krug koji vrišti" te osim šutnjom, javno izraze svoj stav za nenasilje, dijalog i uključivost dijeleći proglas sa konferencije u Lužnici i razgovarajući sa građanima i građankama po završetku šutnje.