|

Vjernici uz paljenje badnjaka i vatromet u zeničkoj crkvi dočekuju pravoslavni Božić

Vjernici uz paljenje badnjaka i vatromet u zeničkoj crkvi dočekuju pravoslavni Božić
7
Piše: E. M.
6.1.2019. u 18:35
55
komentara
7

dijeljenja
1/9 Foto: E. M./Klix.ba
2/9 Foto: E. M./Klix.ba
3/9 Foto: E. M./Klix.ba
4/9 Foto: E. M./Klix.ba
5/9 Foto: E. M./Klix.ba
6/9 Foto: E. M./Klix.ba
7/9 Foto: E. M./Klix.ba
8/9 Foto: E. M./Klix.ba
9/9 Foto: E. M./Klix.ba
U Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Zenici večeras je služena večernja liturgija nakon koje je u dvorištu crkve zapaljen badnjak i upriličen vatromet koji je nagovijestio dolazak Božića.
Jedina pravoslavna crkva u Zenici bila je mala da primi sve vjernike koji su došli večeras na liturgiju kako bi zapalili svijeće i pomolili se za svoje najmilije u blaženoj noći iščekivanja dolaska Božića.

Badnji dan je usko povezan s praznikom Božića i za sve vjernike predstavlja doček Hrista. Doček obuhvata okupljanje u hramovima na večernjim liturgijama te paljenje badnjaka, hrasta, ista vrsta drveta kojom se zagrijavala pečina u kojoj je bio Isus.

Jutarnju liturgiju u Zenici je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom koji je kazao da je Božić blagdan mira što je potvrdio i jerej Marko Maleš.


"Božić ćemo u sebi prepoznati kada se izmirimo i oprostimo s ljudima u našem okruženju. Božić je praznik mira, oprosta i tolerancije. Ako smo se izmirili sa sobom, ukućanima, prijateljima, kumovima i neprijateljima, znamo da je Božić došao u naša srca. Najvažnije za nas hrišćane je da mir pružimo jedni drugima i upravo čestitanje 'mirboženje' je u duhu današnjeg praznika", kazao je Maleš.

Nakon paljenja badnjaka u dvorištu crkve je upriličeno prigodno slavlje za sve prisutne uz kuhano vino, a obilježavanje Božića narednih dana će nastaviti uz prijeme, šahovske turnire i druženja u krugu porodice.
Prijavi grešku


Komentari (55)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...