BiH
623

Vjernici u Varešu nakon 40 godina misu ponoćku će održati u toploj crkvi

Piše: E. M.
Unutrašnjost crkve u Varešu (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Monumentalna i prostrana crkva u Varešu sa dva tornja i četiri zvona izgrađena je 1906. godine i molitveno je mjesto za više hiljada katolika u ovom malom gradu. Župnici su krajem godine odlučili da boravak vjernika tokom molitve naprave ugodnijim te su odlučili završiti projekat podnog grijanja, a koji je započet prije 40 godina.

Projekat podnog grijanja u novoj Ikićevoj crkvi koja je u sklopu župe svetog Mihovila Arkanđela 1976. godine započeo je fratar Leopold Rochmes. U izjavi za Klix.ba sadašnji župnik fra Mirko Majdandžić govori kako je shodno dešavanjima projekat čekao bolja vremena za svoju realizaciju.

"Fra Anto Cvitković i ja smo sa saradnicima pokušali da realizujemo ovo do kraja i evo već se osjeti toplota. Molitva ne traje preko sat vremena, ali sjediti u hladnoj crkvi gdje je temperatura nula ili minus jedan stepen nije ugodno. Zidovi su debeli preko stotinu centimetara i kada se crkva ishladi veoma teško je bilo zagrijati je ponovo", govori fra Majdandžić.

Projekat podnog grijanja u crkvi koštat će oko 100.000 KM, a uprkos teškoj ekonomskoj situaciji vjernici polako prikupljaju potreban novac, a razumijevanje za potrebu podnog grijanja imali su i izvođači radova koji su počeli raditi i koji će završiti projekat prije potpune isplate iznosa.

"S ljudima smo razgovarali i uvidjeli da postoji ekonomski problem kao i svugdje. U Varešu je on izraženiji jer imamo 70 posto vjernika koji su penzioneri i koji veoma teško mogu otkinuti od svoje penzije za ovaj projekt. Plan je bio da se uradi podno grijanje, a izvođači su spremni sačekati nas za isplatu, ali već smo preko 60 posto novca sabrali", dodao je fra Majdandžić.

Crkva se prostire na 500 kvadratnih metara i napravljena je krajem 19 stoljeća. Unutrašnji radovi su urađeni početkom 20. stoljeća te su manje izmjene urađene 70-ih godina. Župnike raduje da ovo vjersko zdanje koje je i nacionalni spomenik BiH nije samo spomenik pripadnosti.

"Najvažnije je da se koristi i da nije samo spomenik pripadnosti ili nažalost ono što se po Bosni i Hercegovini radi, samo obilježje teritorije, što je skroz pogrešno", zaključio je fra Majdandžić za Klix.ba.

U ovoj crkvi večeras će u ponoć biti održana ponoćka povodom Božića, a vjernici će nakon 40 godina svoju molitvu obaviti u toploj crkvi.