Vjerski praznik
572

Vjernici u rijekama i jezerima širom Republike Srpske plivali za Časni krst

Klix.ba
Foto: M. D./Klix.ba
(Foto: M. D./Klix.ba)
U više gradova Republike Srpske vjernici su danas tradicionalno plivali za Bogojavljenski krst.

U Banjoj Luci za Časni krst plivala su 33 mladića, a na kraju je Srđan Jolić prvi isplivao iz ledenog Vrbasa. Plivanju je prethodila Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Hrista Spasitelja koju je služio episkop banjalučki Jefrem.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, za kojim je, prema vjerovanjima počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere. Isusa Hrista na rijeci Jordan krstio je Jovan Кrstitelj.

Dvadesetšestogodišnji Zoran Vidović danas je prvi doplivao do Časnog krsta na rijeci Ukrini u Derventi dok je Branko Simić iz Stjenjaka prvi je doplivao do Časnog krsta na rijeci Velika Usora u Tesliću.

U Kotor Varošu do krsta je prvi doplivao Karađorđe Marinković. Plivanje je pred 1.500 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

Dragoljub Stojnić prvi je doplivao do Časnog krsta na ušću Sane u Unu u Novom Gradu. Dvadesettrogodišnji Srđan Lero pobjednik je plivanja za Časni krst na Bilećkom jezeru.

Prijedorčanin Stefan Paunović prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Sani u Prijedoru. Na tradicionalnom bogojavljenskom plivanju učešće je uzelo 50 plivača.