Otvorenje Aladže
512

Vjernici stižu u Foču, jake policijske snage raspoređene u cijelom gradu

Klix.ba
Posljednje pripreme za svečano otvorenje Aladža džamije su u toku, a građani pristižu iz svih krajeva BiH. Kako javlja reporter portala Klix.ba, među gostima ima i stranih državljana bh. porijekla koji žele vidjeti ponovno rađanje fočanske ljepotice.

Među znatiželjnicima su građani Slovenije, Švicarske i drugih zemalja u kojima ima puno bh. dijaspore iz Foče i ostatka istočne Bosne.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

"Ne mogu opisati koliko mi znači ovo. Godinu dana maštam o ovome i hvala Bogu zdravlje me poslužilo. Krenuo sam u 6 jutros. Nadam se da će otvorenje džamije doprinijeti suživotu i da se narod bolje osjeća. Mislim da će Aladža unijeti radost u ljudska srca", rekao je za Klix.ba gost iz Zenice.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Osim velikog broja policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, angažovan je i veliki broj radnika osiguranja Gama, javlja naš reporter iz Foče.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Podsjećamo, Aladža džamija danas će u Foči biti svečano otvorena na 470. godišnjicu svoje izgradnje. Srpske vlasti su 1992. godine minirale džamiju i njene ostatke zatrpale zemljom na smetljištima.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

U Foči je do 1992. godine uzvišeno stajalo 12 minareta 12 džamija. Sve su porušene kada su velikosrpske paravojne formacije potpomognute JNA zauzele grad i počele sa brisanjem historije i progonom i ubijanjem nesrba, prvenstveno Bošnjaka muslimana.