Najradosniji praznik
190

Vjernici paljenjem badnjaka kod Stare pravoslavne crkve u Sarajevu najavili dolazak Božića

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Pravoslavni vjernici večeras su u dvorištu Stare crkve svetih Arhanđela Mihaila i Gavrila na Baščaršiji zapalili badnjak te time obilježili Badnje veče čime je najavljen dolazak najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.

Badnjak je obično mlado hrastovo ili cerovo drvo koje, prema predanju, predstavlja simbol drveta koje su pastiri donijeli Josifu i Mariji da nalože vatru i ugriju pećinu u kojoj se Hristos rodio.

Vjernici badnjak unose i u kuću što simbolizira sreću, zdravlje i napredak.

Molitvom i paljenjem badnjaka u pravoslavnim crkvama najavljuje se rođenje Spasitelja čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena i kao najradosniji događaj za hrišćanstvo.

To je ujedno posljednji dan božićnog posta, kojim se vjernici pripremaju za proslavu Božića i slavlje rođenja Isusa Krista. Vjeruje se da na ovaj dan ili večer treba vratiti sve pozajmljeno i pomiriti se sa svima s kojima ste bili u svađi, kako bi cijela naredna godina protekla u miru i slozi.

Paljenje badnjaka predstavlja i simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti, koja dolazi s vjerom u novorođenog Hrista.

Badnje veče je porodični praznik kad se ukućani okupljaju oko posne trpeze, jer je Badnji dan i posljednji dan posta. Božić je, uz Vaskrs, najznačajniji praznik za pravoslavne vjernike.

Pripreme za obilježavanje Božića počinju 40 dana ranije, božićnim postom koji simbolizira pročišćenje duha i tijela.

U Sarajevu će se večeras, u Staroj crkvi Svetog arhangela Mihaila i Gavrila, održati večernje bogosluženje i nalaganje badnjaka povodom predstojećeg Božića.