Nakon odluke o iseljenju
0

FOTO / Vjernici ne daju tekiju na Bentbaši

Piše: A. Karadža
Foto: Sarajevo-x.com
Mevlevijska tekija Bentbaša
U četvrtak je u organizaciji fondacija "Vakuf Isa-beg Ishaković" i nekoliko udruženja koja se bave zaštitom Islamskog kulturno-historijskog naslijeđa i duhovnošću te sarajevskih derviša i ostalih vjernika održan protest povodom odnosa općinskih i drugih organa prema obnovi tekijskog kompleksa na Bentbaši.

Protest je održan povodom odluke Općine Stari grad da iz prostora Gazi Isa-Begove Kudret pećine iseli mesdžid i privremenu tekiju koja se tamo nalazi. U odluci čiji rok ističe u četvrtak navedeno je da će se u slučaju da se tekija ne iseli dobrovoljno primjeniti policijsko izvršenje.

"Na prostoru nekadašnje Isa-begove zavije koji je 1957. godine, nakon više od 500 godina porušen, danas se nalaze nelegalni objekti, pumpa Energopetrola, hoteli, kafane, restorani, granapi. Direktor Energopetrola Franjo Božić je predložio da se pumpa izmjesti odavde. Mi smo ponudili zamjensku lokaciju, a kada se Općina trebala uključiti i podržati taj dovogor promijenila je politiku i krenula u napad na nas i izbacivanje na ulicu", kazao je Mahir Žiško, predstavnik Mutevelijskog odbora i Mevlevijske tekije na Bentbaši i predstavnik Gazi Isa-begovog Vakufa u osnivanju.

Protestanti su danas uputili pismo načelniku općine Stari grad Ibrahimu Hadžibajriću u kojem ga mole da u toku Ramazana koji je mjesec mira, ako ništa drugo onda odgodi izvršenje odluke i da još jednom preispita svoj postupak i razmisli o posljedicama iseljavanja tekije i vraćanja objekta koji se tamo nalazio (diskoteka).

Podsjećamo da je i predsjedavajuća Komsije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović pozvala premijera Federacije BiH Mustafu Mujezinovića da u skladu sa svojim ovlaštenjima preduzme odgovarajuće mjere kako bi bilo zaustavljeno i na odgovarajući način sankcionisano razaranje prostora Isa-begove tekije u Sarajevu.

Hadžimuhamedovićeva u pismu premijeru Mujezinoviću od 14. augusta podsjeća da su uprkos ranijem dopisu Komisije u vezi radnji na rekonstrukciji nezakonito podignutog objekta benzinske pumpe Energopetrola na Bentbaši, nastavljeni i čak intenzivirani građevinski radovi na zaštićenom prostoru Isa-begove tekije.

Na kraju protesta Žiško je istakao da se vjernici neće tući sa policijom i da će objekat napustiti ako budu primorani, ali da će se svim zakonskim sredstvima boriti za zaustavljanje radova i vraćanje prostoru namjene koju je imao.