BiH
66

Vjernici iz BiH otputovali da obave svetu islamsku dužnost - hadž

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sa Trga Alije Izetbegovića u Zenici jutros je za Saudijsku Arabiju krenuo autobus s vjernicima koji će sljedeći mjesec obaviti hadž.

Zbog ratne situacije u Siriji vjernici iz Zenice će putovati trasom preko Srbije, Bugarske, Turske, Iraka, Jordana do Saudijske Arabije. Putovanje u jednom smjeru dugo je 6.000 kilometara, a najviše će putovati kroz iračku teritoriju koja zauzima 1.200 kilometara.

Ove godine na hadž putuje samo 51 hadžija, jer su vlasti Saudijske Arabije smanjile broj hadžija zbog radova u haremu u Mekki, a tako će biti i naredne dvije godine.

U autobusu koji je jutros krenuo iz Zenice otputovale su hadžije iz Zeničko-dobojskog, Srednjobosanskog i Tuzlanskog kantona, a jedan od njih je i 75-godišnji Ismail Selimović iz Novog Sela kod Breze, koji je ujedno i najstariji hadžija ove godine.

"Prvi put sam išao sa 43 godine. Drago mi je, veseo sam, nikome ne mogu pokazati tu sreću. Penzionisao sam se prije deset godina, radio sam kao imam, uvijek sam volio vjerske obrede pa i ovaj hadž želio sam još jednom obaviti i Allah mi je pomogao da ispunim svoju želju", izjavio je Selimović.

Najmlađa buduća hadžinica je 31-godišnja Nela Mujanović, koja je u Zenici ostavila dvoje djece, a na put je krenula u ime Allaha.

"Osjećam se uzbuđeno, izgubljeno, prestrašeno, ali hvala Allahu što idem da obavim to u Njegovo ime. Ostavila sam bebu od godinu dana i kćerku od pet godina, ali su u sigurnim rukama kod mame", kazala je Nela.

U polasku će hadžije noćiti u Istanbulu i gradu Silopi na jugu Turske te će imati jedno noćenje u Jordanu, dok su u povratku planirana četiri noćenja.

Sa hadžijama putuju i članovi organizacionog odbora, ljekari i vjerski vodič koji će im pomoći da ispravno obave sve obrede hadža.

U cijenu hadža (5.790 KM) uračunati su autobuski prijevoz, vize, taksa, noćenje u hotelima tokom putovanja i za vrijeme boravka u Mekki i Medini, stručna vodička služba, ljekarske usluge, organizacija putovanja, ihram za muškarce, mahrama za žene, hadžski kurban, kofer i putne torbe, kao i doručak i večera tokom boravka u Mekki i Medini.

Povratak hadžija je planiran za 27. oktobar 2013. godine.