Klanjan bajram-namaz
70

Vjernici ispunili džamije u Tuzli: Povežimo se na putu zajedničke sreće i napretka

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
Nakon jednomjesečnog posta vjernici su jutros klanjanjem Bajram-namaza u tuzlanskim džamijama dočekali najradosniji blagdan Ramazanski bajram.

Centralna bajramska svečanost za područje Muftijstva tuzlanskog upriličena je u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Bajram-namaz je predvodio i hutbu održao muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović, koji je tom prilikom pozvao vjernike da budu dobri ljudi, da čine dobra djela te da ne zaborave one koji su u nevolji i kojima je pomoć potrebna.

On se posebno osvrnuo na ramazanski post koji je vjernike doveo do neizmjerne radosti u bajramskom danu.

"Dva su posebna pečata kojima je Allah dž.š. odlikovao vrijeme ramazanskog mjeseca. U njemu je počeo objavljivanje Kur'ana plemenitog, upute za sve ljude, jasnih dokaza i prave staze lučenja istine od neistine, a propis posta kao jedan od temeljnih ibadeta naše vjere također je pečat koji ukazuje na veličinu mjeseca", rekao je Vahid efendija Fazlović.

On je naveo da je ramazanski post gospodaru posebno drago djelo koje sadrži dobrobiti za svaku dimenziju ljudske ličnosti i čije vrijednosti se s pojedinca prenose na zajednicu.

"Najvažniji cilj posta je čovjekovo duhovno čišćenje, moralno usavršavanje i jačanje njegove bogobojaznosti. Pored ovog glavnog cilja, ramazanski post kao najstrožiji, najzahtjevniji i najdugotrajniji priprema nas za najdublji doživljaj poruke Kur'ana, čija je objava započela u mjesecu ramazanu", dodao je muftija tuzlanski.

Naveo je i da je post predstavljao izuzetno uspješan test ljudske samodiscipline, kao i da se njime jačala volja i predanost ciljevima, odnosno popravljalo se sveprisutnije stanje letargije, ravnodušnosti i beznađa.

"Iskustvo ramazanskog posta budilo je i osjećaj i razumijevanje za one koji su gladni i žedni te snažno podsticao na pomoć ljudima koji žive u siromaštvu i oskudi. Stoga, čestitam vam vaš veliki uspjeh i veliko djelo posta. Budimo Allahu dž.š. istinski zahvalni i osjećajte se ponosno zbog vašeg ibadeta posta", naglasio je efendija Fazlović.

On je istakao da posebne riječi priznanja u ovom danu zaslužuju mladići i djevojke koji su prethodnog svetog mjeseca postili u velikom broju.

"Molimo Allaha dž.š. da svjetlo ramazanskih blagodeti očuvamo. Neka nam naša bogobojaznost i plemenitost koje smo u ramazanu priskrbili budu naše duhovno ishodiše. One i jesu temeljne odrednice našeg posta i drugih vidova ramazanske pobožnosti", poručio je muftija tuzlanski.

Kako je rekao, bogobojaznost usavršava vjernike u njihovom duhu i okreće ih Allahovom licu.

"Post je s jasnim granicama i putokazima. On nas čuva od stranputica i štiti nas od grijeha, a plemenitost nas okreće ljudima. Ona je najbolje uže koje povezuje ljude na putu zajedničke sreće i napretka. Doista, u ramazanu se najviše istaknu ljudska mudrost i duhovna zrelost te se na tim premisama može dosezati neslućena ljudska dalekovidost. U tome je mogućnost da se utkamo u harmoniju pokornosti Bogu jedinom i dobrotu koja je bitak stvorenog svijeta", potcrtao je efendija Fazlović.

Vjernici su ispunili i ostale tuzlanske džamije, a nakon međusobnog čestitanja krenuli su put svojih domova gdje će zajedno sa svojim najmilijim proslaviti veliki muslimanski blagdan.