Mubarek mjesec
845

Vjernici ispunili džamije u Sarajevu: Klanjana prva teravija povodom početka ramazana

V. K.
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Vjernici islamske vjere u glavnom gradu Bosne i Hercegovine večeras su ispunili džamije gdje je klanjan prvi teravih-namaz povodom početka svetog mjeseca ramazana.

Početak mjeseca ramazana obilježen je pucnjem iz topa sa sarajevske Žute tabije nešto prije 18 sati, a stotine građana prisustvovalo je ovom već sada tradicionalnom početku obilježavanja ramazana.

Begova džamija, Careva džamija kao i brojne druge džamije u Sarajevu večeras su bile ispunjene vjernicima, a ramazanska atmosfera osjeti se i u svakom dijelu grada.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Rijaset Islamske zajednice će tokom ovog mjeseca organizirati brojne vjerske aktivnosti, te jedinstvene programe povodom obilježavanja značajnijih datuma - Lejletul-bedra, Fethu-Mekke i Lejletul-kadra.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, i u njemu se izvršava ibadet posta.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Ovaj mjesec se odlikuje i po tome što je u njemu započelo objavljivanje Kur’ana, posljednje Božije Objave, a karakteristika islamske tradicije Bošnjaka jeste i učenje ramazanskih mukabela.

Ramazan je najvažniji mjesec za muslimane širom svijeta pa i za one koji vijekovima žive u Bosni i Hercegovini i čuvaju ramazansku tradiciju.