Posebna noć
874

Vjernici 17. noći ramazana ispunili sarajevske džamije: Molitva i obilježavanje Lejletul-Bedra

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Sarajevske, ali i brojne druge džamije širom naše zemlje večeras su ispunjene vjernicima koji se mole i prisjećaju posebnog trenutka u povijesti islama, a to je Lejletul- Bedr ili Noć bitke na Bedru.

U većini džamija večeras je organiziran prigodan vjerski program, koji pored teravije podrazumijeva prilagođeno predavanje o ovoj noći, te učenje ilahija i kasida.

Muslimani vjernici uskoro ulaze u posljednju trećinu ramazana, a Lejletul-Bedr je jedna od dvije posebne noći u ramazanu pored 27. - Lejletul kadr, što je noć kada je počela objava Kur'ana.

Bitka na Bedru, (mjesto u blizini Medine) dogodila se 17. ramazana 2. godine po hidžri, ili 17. marta 624. godine. Muslimana je bilo 314, a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300.

Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje. Tada je poginulo 14 muslimana, a neprijatelja 70, ostali su zarobljeni.

O toj pobjedi se u Kur'anu kaže "Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima." (El-Bekare, 249).