BiH
0

Vjekoslav Vuković vraćen na posao

SRNA
Pomoćnik ministra bezbjednosti BiH i rukovodilac Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma Vjekoslav Vuković vraćen je na posao nakon suspenzije zbog hapšenja u Hrvatskoj gdje je osumnjičen da je pripremao ubistva određenih lica sa tog područja.

U Odboru za žalbe BiH banjalučkom "Fokusu" je rečeno da je Vukoviću ukinuta suspenzija i da je njegova žalba uvažena jer ne postoji zakonski osnov za suspenziju i udaljavanje s radnog mjesta.

Odluka o ukidanju suspenzije dostavljena je Vukoviću i Ministarstvu bezbjednosti BiH, ali iz Ministarstva za ovaj list niko nije želio potvrditi da je odluka Odbora za žalbe stigla.

Vuković je suspendovan nedugo nakon hapšenja u Rijeci.

Sredinom januara hrvatska policija privela je Vukovića pod optužbom da je učestvovao u pripremi ubistva određenih lica na području Hrvatske, a sud mu je odredio jednomjesečni pritvor.

U međuvremenu, glavni svjedok protiv Vukovića, Robert Dragin je navodno promijenio izjavu i rekao da se ne radi o istoj osobi od koje je sa saradnikom naručio oružje i eksploziv.

Sredinom februara Vuković je uz kauciju pušten na slobodu i vratio se u BiH.

"Fokus" podsjeća da je Vukovićevo hapšenje ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović iskoristio kao priliku da kaže kako je njegov pomoćnik veoma blizak zapadnim diplomatama, posebno Rafiju Gregorijanu, s kojim je, navodno, razgovarao prije odlaska u Rijeku.

Dobro upućeni izvori, međutim, tvrde da je pozadina cijelog slučaja Vukovićev angažman u Komisiji za reviziju odluka o naturalizaciji od 6. aprila 1992. do 1. janaura 2006. godine, navodi list.

Vuković je vodio tu komisiju i za njegovog mandata oduzeto je više od 700 nezakonito dodijeljenih državljanstava, mahom licima iz islamskih zemalja, a nadležnim pravosudnim organima dostavio je i izvještaj protiv odgovornih službenika, čiji su potpisi na spornim rješenjima o državljanstvu.

Vezani članci