Državni ministar
25

Vjekoslav Bevanda: Situacija sa migrantima u BiH postaje sve gora

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Ministar finansija i trezora u Vijeću ministara BiH Vjekoslav Bevanda ocijenio je danas da situacija u vezi sa migrantima u BiH iz dana u dan postaje "sve gora", ali da institucije BiH intenzivno rade svoj posao na olakšavanju situacije.

Bevanda u izjavi novinarima nije želio da iznosi više detalja sa sjednice Savjeta ministara u vezi sa migrantskom krizom.

On je rekao da je Vijeće ministara BiH danas usvojio tri odluke o usvajanju politike plata i naknada u institucijama BiH za period 2019-2022. godina, o visini osnovice za obračun plate i o visini regresa za godišnji odmoru zaposlenim u institucijama BiH za 2019. godinu.

"To je jednostavno naša obaveza koju je trebalo da uradimo do kraja juna, ali sa malim kašnjenjem donijeli smo danas politiku plata za naredni period, držeći se smjernica", rekao je Bevanda novinarima u Sarajevu.

On je istakao "da su druge dvije odluke, o visini osnovice i visini regresa, donesene na prošlogodišnjem nivou i u skladu sa globalnim fiskalnim okvirom koji je, što se tiče izdvajanja iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ostao istovjetan".

Prema njegovim riječima, o Strategiji za procesuiranje ratnih zločina, dokumentu koji je na prošloj sjednici bio skinut sa dnevnog reda, biće riječi na narednoj sjednici Savjeta ministara, najvjerovatnije u sljedeći utorak, 24. jula.

Bevanda je potvrdio da su sa dnevnog reda današnje sjednice, na zahtjev ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koji nije bio prisutan,, skinuti prijedlozi izmjena pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u 11 institucija BiH, jer je Grubeša na ove akte uputio niz primjedbi.