Protesti, tužbe i uvrede
0

Vječita svađa o borbama bikova u Španiji: Zabraniti ili ne?

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Gradonačelnica španjolskog grada Gijona našla se na udaru kritika jer se odlučila dirnuti u svetinju za mnoge Španjolce: borbu s bikovima. No ovaj put je riječ ne samo o okrutnosti prema životinjama nego i o neukusu.

"Feminista" i "Nigeriano" ("Feminist" i "Nigerijac") imena su bikova koji su usmrćeni nakon krvavog rituala u areni španjolskog grada Gijona prošle nedjelje. Bila je to kap koja je prelila čašu strpljenja gradonačelnice ovog lučkog grada na sjeveru Španjolske, piše Deutsche Welle.

Koncerti umjesto ubijanja bikova

Ana Gonzalez Rodriguez je, kao i sve više mladih Španjolaca, protivnica arhaičnog i brutalnog običaja ubijanja bikova nakon dugotrajnog iscrpljivanja životinja pred mnogobrojnom publikom. Ona međutim ne može zabraniti koridu zbog odluke Ustavnog suda Španjolske iz 2016. kojom se gradovima onemogućuje zabrana koride. Prema toj odluci koridu, zato što se radi o kulturnom dobru, može zabraniti samo vlada. A socijalistička vlada na ćelu s premijerom Pedrom Sanchezom se do sada još nije oglasila o odluci njegove stranačke kolegice iz Gijona da koridu protjera iz arene koja bi arenu ubuduće koristila samo za koncerte ili kazališne predstave.

Ideološka borba

No za razliku od Sancheza, mnogobrojni konzervativni pobornici tradicije ne šute. Društvene mreže i mediji su već danima puni žestokih uvreda na račun Ane Gonzalez Rodriguez. Opoziciona konzervativna Narodna stranka je najavila i tužbu protiv gradonačelnice Gijona. Borci s bikovima gradonačelnici Rodriguez predbacuju "neobrazovanost" i "nekompetenciju". U kritikama prednjači i Morante de Puebla, toreador koji je "Feministi" i "Nigerijcu" zadao smrtonosni ubod mačem i žestoki pobornik desničarske stranke Vox.

Zabrana do 2030.?

"Borba s bikovima je godinama sporna, a sada se još koristi kako bi se vrijeđalo feminizam i useljenike. To je nedopustivo", kaže Rodriguez. Njoj dolazi podrška sa svih strana. Stranka zaštitnika životinja sljedećeg mjeseca organizira velike proteste u Madridu. "Mislim da su dani borbe s bikovima odbrojani", kaže predsjednica ove stranke Aida Gascon. Cilj stranke je da se do 2030. u potpunosti zabrane borbe i mučenje bikova.