{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vizni režim za bh. građane posljedica je nesposobne vlasti

F
17.7.2009. u 17:40
0
7
Vizni režim za bh. građane posljedica je nesposobne vlasti
0
Vizni režim za bh. građane posljedica je  nesposobne vlasti
Foto:Sarajevo-x.com
Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) smatra da je vladajuća parlamentarna većina u BiH direktni i najveći krivac zato što će od svih bivših jugoslovenskih republika jedino bh. građanima od prvog januara 2010. godine i dalje biti potrebne vize za Schengen zemlje.
SDP BiH, u saopćenju, ističe da su vlasti u Bosni i Hercegovini dobro znale šta treba da urade i u kojim vremenskim rokovima da se vizni režim prema BiH ukine. Zbog te i takve vlasti svi građani BiH će snositi nesagledive posljedice.

Odluka je, kako se dodaje, kontraproduktivna jer izolacijom BiH omogućava ostanak na vlasti korumpiranih nacionalističkih elita i političkih lidera, koja se zasniva upravo na manipulaciji strahom, neznanjem i zatvaranjem u etničke torove.

Vizni režim omogućava i olakšava takvu vrstu vladavine, a ponižavajuće dugi redovi ispred ambasada evropskih zemalja jačaju osjećaj zapostavljenosti i jednostavno vrijeđaju.

"EU kažnjava građane BiH umjesto da kazni vlast koja ni na koji način neće osjetiti posljedice takve odluke. Štaviše, ovakva odluka je najbolja garancija političke dugovječnosti elita i stranaka odgovornih za ovaj katastrofalni propust", ističe SDP.

U saopćenju se dodaje da je Evropska komisija u donošenju odluke bila kratkovida i previdjela da će ovakav potez izazvati antievropsku histeriju u BiH sa jedne strane, i jačanje stereotipa o BiH kao tobožnjoj muslimanskoj enklavi u Evropi, na drugoj strani.

"Kao što je napisano i u pismu visokom predstavniku u BiH, još jednom ponavljamo da bh. vlasti i visoki predstavnik mogu računati na podršku i glasove SDP-a za sve zakone i aktivnosti koje su neophodne da se građani BiH više ne ponižavaju pred vratima šengenskih ambasada", saopćio je Centar za informisanje SDP BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: