Imre Varga
0

'Vizna ograničenja u BiH najvjerovatnije ostaju'

SRNA
Mađarski ambasador u BiH Imre Varga upozorio je da bi BiH mogla ostati izvan paketa balkanskih zemalja kojima bi vizna ograničenja mogla biti ukinuta do kraja godine.

Varga je u intervjuu za internet stranicu "Reci.ba" (reci.ba) istakao da Evropska komisija nije zadovoljna dosadašnjim rezultatima vlasti BiH na ispunjavanju uslova iz Mape puta za ukidanje viza.

"BiH je u tom pogledu posljednja u regionu i potrebno je da se u institucijama države, prije svega u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara, neophodne reforme što prije provedu", upozorio je Varga.

On je sugerisao da bi BiH trebala da se kosultuje prijateljima u Evropi u vezi sa podnošenjem zahtjeva za sticanje kandidatskog statusa za pristupanje EU.

Govoreći o tranziciji OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR), mađarski ambasador je podsjetio da se Savjet ministara EU nedavno založio za zatvaranje OHR-a tokom ove godine ukoliko budu ispunjeni svi preduslovi.

"Mi mislimo da to nije nemoguća misija, jer je većina tih obaveza već završena. Četiri od pet ciljeva su djelimično ili potpuno izvršeni, to je priznato i od strane EU, a od dva uslova jedan je takođe izvršen", rekao je Varga.

Varga je, kako se navodi u saopštenju iz OHR-a, istakao da bi ostvarivanje svih preostalih pretpostavki označilo prelazak iz OHR u vrlo jaku, stručnu i aktivnu Kancelariju specijalnog predstavnika EU u BiH.

Zalažući se za veću zastupljenost ekonomskih tema u BiH, Varga je ukazao na štetnost aktuelne diskusije o derogiranju Sporazuma o slobodnoj trgovini u okviru CEFTA-e.

"BiH je pred velikim izazovom i velikim ispitom, jer ako želi da bude uspješna i uvažena, makar i u takvom poslovnom krugu koji je višestruko manji i ekonomski slabiji od EU, onda se mora prilagođavati, mora sarađivati i mora se modernizovati", zaključio je Varga.