Procjene ESI-a
0

Vizna liberalizacija za BiH i Albaniju tek u oktobru?

FENA
Protivno nekim idejama koje se mogu čuti po briselskim kuloarima, bilo bi izrazito nepravedno kada bi pitanja netehničke prirode, koja nisu vezana za uslove postavljene u Mapi puta za liberalizaciju viznog režima, utjecala na odluku da li i kada će građani Albanije i Bosne i Hercegovine uživati ista prava kao i njihovi susjedi, saopćila je njemačka nevladina organizacija Inicijativa za evropsku stabilnost (ESI).

U saopćenju koje potpisuju Gerald Knaus, predsjednik ESI-ja, i Alexandra Stiglmayer, direktorica ESI-jevog projekta "Šengenska bijela lista", podsjeća se da je vijest da je Evropska unija odlučila da ukine vizni režim za Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju bila jako dobra, kako za zapadni Balkan tako i za EU politiku uslovljavanja (conditionality) u regionu.

Također je bilo važno i ohrabrujuće da su Vijeće i Evropski parlament u isto vrijeme izdali političku deklaraciju sa konkretnim obećanjem građanima dviju zemalja koje još nisu bile ostvarile povlastice bezviznog putovanja, Albanije i Bosne i Hercegovine, poručili da se nadaju da će se Albanija i Bosna i Hercegovina uskoro također kvalifikovati za viznu liberalizaciju.

"S tim ciljem, Evropski parlament i Vijeće žele potaknuti ove dvije zemlje da ulože sve potrebne napore kako bi zadovoljile sve kriterije (benchmarks) navedene u Mapi puta Komisije. Evropski parlament i Vijeće pozivaju Komisiju da prezentira prijedlog izmjena i dopuna Uredbe Vijeća (EK) br. 539/2001 čim bude procijenila da je svaka od ove dvije zemlje ispunila sve kriterije iz Mape puta Komisije, a sa ciljem postizanja vizne liberalizacije za građane ovih zemalja što je prije moguće. Evropski parlament i Vijeće će po hitnom postupku razmotriti prijedlog izmjena i dopuna Uredbe (EK) br. 539/2001 koji se odnosi na Albaniju i Bosnu i Hercegovinu", navedeno je u toj poruci.

Ništa od bezviznog režima prije ljetne pauze?

U svijetlu ovog obećanja, koje eksplicitno govori o viznoj liberalizaciji za ove dvije zemlje kao o “hitnom pitanju” koje se mora "što je prije moguće" riješiti, zabrinjavajuće je da trenutni raspored rada Evropske komisije praktično isključuje mogućnost bezviznog putovanja za građane BiH i Albanije prije ljetne pauze, čak i u slučaju da ove dvije zemlje već danas ispunjavaju sve uslove.

Ovo je u direktnoj suprotnosti sa deklaracijom Vijeća i Evropskog parlamenta. Za vrijeme pregovora o tekstu deklaracija, ciljni datum za ukidanje viza o kojem se raspravljalo bio je juli 2010.

Kada je riječ o "hitnim" pitanjima, raspored rada također upućuje na primjenu duplih standarda u procesu odlučivanja o zemljama na Balkanu.

"Najvažnije od svega, ne postoji niti jedan dobar razlog za odgađanje, osim nedostatka političke volje. Posljednja od misija ekspertnih timova sačinjenih od predstavnika Evropske komisije i zemalja članica EU će danas završiti ispitivanje situacije u Albaniji. S tim svih šest predviđenih misija u Albaniji i Bosni biti će do večeras okončane. Misije su, u decembru, u obje zemlje ispitale sigurnost dokumenata (blok 1), a u februaru graničnu kontrolu i upravljanje migracijama (blok 2), te javni red i mir i pitanja bezbjednosti (blok 3)", kažu u ESI-ju.

Unatoč tome, u toku rasprave LIBE komisije, koja je u sastavu Evropskog parlamenta, održane 23. februara 2010., Komisija je objavila da neće predočiti završne procjene prije sredine aprila.

Slična poruka Komisije je iznesena i na sastanku Vijeća za implementaciju mira održanom u Sarajevu 24. i 25. februara 2010. Posljedice ovog rasporeda rada su očigledne. Posljednje zasjedanje Vijeća za pravdu i unutrašnje poslove (koje sačinjavaju ministri unutrašnjih poslova i pravde zemalja članica EU) za vrijeme španskog predsjedavanja EU planirano je za 3. i 4. juni 2010.

Čak i slučaju da procjene Evropske komisije pokažu da su Bosna i Hercegovina i Albanija spremne za bezvizno putovanje, period od šest do sedam sedmica (od sredine aprila, kada Komisija planira da objavi procjenu, do sastanka Vijeća 3. i 4. juna) neće biti dovoljan da Evropska komisija napravi nacrt, obavi interne konsultacije i uputi službeni prijedlog izmjena i dopuna Uredbe Vijeća koja određuje zemlje čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u šengenski prostor, te zemlje čijim građanima je viza potrebna, te da Evropski parlament odradi svoj dio posla u skladu sa procedurom zajedničkog donošenja odluka (co-decision procedure) i da prijedlog stigne na vrijeme do Vijeća.

Bez viza u oktobru 2010.

Drugim riječima, ovo znači da će se propustiti zasijedanje Vijeća planirano za 3. i 4. juni. Stoga, proces donošenja odluka će se morati nastaviti poslije ljeta. Prvo zasijedanje Vijeća za pravdu i unutrašnje poslove za vrijeme dolazećeg belgijskog predsjedavanja EU planirano je za 7. i 8. oktobar 2010.

Ako se tada donese, odluka o izmjenama i dopunama Uredbe Vijeća najranije može stupiti na snagu 20 dana kasnije, nakon objave iste u Službenom glasniku EU-e.

"Znači, čak i ako Bosna i Hercegovina i Albanija danas ispunjavaju sve uslove, njihovi građani neće biti u mogućnosti da putuju bez viza prije kraja oktobra 2010. Ovo znači da će proteći godina dana od momenta kada su se Vijeće i Parlament usaglasili oko političke deklaracije. Godina dana ne znači "što je prije moguće".

Ni Vijeće niti Evropski parlament neće ispuniti obećanja koja su dali građanima Albanije i Bosne i Hercegovine. Godina dana je dug period za vlasti BiH koje su uložile ogromni trud da ispune sve uslove EU-e, postižući pritom izvanredan uspjeh.

Rezultati istraživanja ESI-ja provedenog u Bosni i Hercegovini tokom augusta i septembra 2009. pokazuju da je po pitanju implementacije Bosna i Hercegovina već tada bila na istom nivou na kojem su Srbija i Crna Gora bile u maju 2009., kada je urađena procjena na osnovu koje je dat prijedlog za ukidanje viza za ove dvije zemlje, pod uslovom da ispune nekoliko preostalih uslova. Isto važi i za vladu Albanije koja je, prema rezultatima ESI-jevog istraživanja, načinila znatan korak naprijed krajem prošle godine, upozorava ESI.

Nasreću, još uvijek postoji način da se ne pogazi ovo obećanje. Zemlje članice iz kojih dolaze eksperti koji su u ocjenjivačkim timovima mogu osigurati da njihovi izvještaju budu dostavljeni Komisiji što je prije moguće, u naredne dvije sedmice.

Komisija onda može iznijeti završnu procjenu stanja krajem marta, prije Uskrsa. To bi joj omogućilo da dostavi prijedlog izmjena i dopuna najkasnije do sredine aprila. Evropski parlament i Vijeće bi onda mogli ispoštovati njihovo obećanje dato u novembru 2009. i usvojiti prijedlog kao hitan.