Ministarstvo vanjskih poslova
0

Viziranje biometrijskih pasoša

FENA
Povodom upita o problemima apliciranja za vize nosilaca novih biometrijskih pasoša Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine informira da je odmah nakon dobijanja specimena biometrijskih pasoša, 21. oktobra, počelo se distribuiranjem istih svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima akreditiranim u Bosni i Hercegovini.

Ministarstvo je, također, specimene biometrijskih pasoša poslalo i svim našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u svijetu.

Uvažavajući činjenicu da svaka zemlja mora provesti odgovarajuću internu proceduru oko upoznavanja svojih nadležnih organa i institucija sa izgledom i formom svih dokumenata relevantnih za ulazak i boravak stranaca, realno je bilo očekivati i različitu praksu u pogledu potrebnog vremena za provođenje spomenutih radnji i postupaka.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je stoga dalo uputsvo svim DKP-ima BiH u svijetu da u zemljama akreditacije učine dodatne napore u smislu da zamole zemlje prijema da se procedura vezana za uvođene bh. biometrijskih pasoša u redovitu proceduru završi što je moguće prije.

Očekuje se da će se taj postupak okončati uskoro i da će svi nosioci bh. biometrijskih pasoša, bez problema, moći aplicirati i dobiti vize za putovanja na željene destinacije, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVPBiH.