{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vizija novog identiteta Zenice: Želimo biti poznati po softveru, a ne samo po zatvoru i željezari

5.6.2018. u 20:06
346
82
Vizija novog identiteta Zenice: Želimo biti poznati po softveru, a ne samo po zatvoru i željezari
346
Vizija novog identiteta Zenice: Želimo biti poznati po softveru, a ne samo po zatvoru i željezari
Samir Lemeš (Foto: E. M./Klix.ba)
Iako su svjesni kašnjenja za drugim bh. gradovima, pa i privatnim univerzitetima u našoj zemlji, Univerzitet u Zenici od naredne akademske godine brucošima će ponuditi najunosnije i najzanimljivije zanimanje današnjice - softversko inžinjerstvo.
Programiranje i proizvodnja kvalitetnog softvera posao je 21. stoljeća, a na zeničkom univerzitetu s ciljem smanjenja odlaska brucoša u druge bh. gradove, odlučili su od akademske 2018./2019. godine osnovati odsjek softverskog inžinjerstva na Politehničkom fakultetu.

Profesor na Univerzitetu u Zenici Samir Lemeš je kazao da je softversko inžinjerstvo najatraktivnije zanimanje današnjice te da je cilj prilagoditi se svjetskim trendovima.

"Iako kasnimo za drugim bh. gradovima, ali i zemljama regije u kojim imamo desetine fakulteta koji nude studiranje softvera. Odlučili smo se na ovaj korak jer ne želimo da nam mladi nakon završenog fakulteta odlaze na biro za zapošljavanje. Želimo da rade i stvaraju nove vrijednosti", govori Lemeš na početku razgovora za Klix.ba.

Očekuje se navala brucošaPodršku u dosadašnjoj realizaciji osnivanja smjera na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici dala je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, a Lemeš je dodao kako je njihova podrška od velikog značaja i u narednom periodu kada budu primali novi stručni kadar. Po normativima Vlade Zeničko-dobojskog kantona, minimalno 50 posto uposlenika na Univerzitetu u Zenici mora biti u stalnom radnom odnosu da bi se posjedovala licenca visokoobrazovne institucije.

"Nezgodno je uvoditi nove odsjeke jer nas Vlada ZDK mora pratiti kada dođu predmeti s novim stručnim kadrovima. Ne smiju nam blokirati zapošljavanje zbog mjera štednje i tu moraju biti otvoreni. Mi već sada očekujemo veliku navalu brucoša jer je ovo atraktivan studij, najbolje plaćeno zanimanje s mogućnostima brzog zapošljavanja", dodao je Lemeš.

Vlada ZDK na sjednici koja je održana u posljednjoj sedmici maja je podržala prijedlog Univerziteta u Zenici da se u prvoj godini studija softverskog inžinjerstva odobri upis za 80 samofinansirajućih studenata, a narednih godina će biti odlučeno da li će biti studenata čije će obrazovanje finansirati Kanton kroz redovni studij.

Grad mladih i uspješnih softverskih inžinjeraU Bosni i Hercegovini najveći interes za softverski studij vlada na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i Fakultetu informacionih tehnologija u Mostaru. Prema riječima Lemeša, iako na privatnim fakultetima postoje slični studiji, oni nisu toliko opterećeni s brojem studenata.

"Počeli smo okupljati stručnjake koji će učestvovati u nastavnom procesu i moramo istači Ze Forge, Bit Alijansu i Edija Čustovića koji su nam pružili podršku u realizaciji naših ciljeva. Ovo bi mogla biti šansa da naša ekonomija od teške i prljave industrije okrene list ka proizvodnji nečega čistog, soft i skupog", pojašnjava naš sagovornik.

Industrijski grad koji je poznat po nekadašnjoj Željezari Zenica, Rudniku mrkog uglja Zenica i Kazneno-popravnom zavodu Zenica, uskoro bi mogao dobiti novi identitet. Grad mladih i uspješnih softverskih inžinjera.

"Naša vizija je da Zenica ne bude poznata po zatvoru, rudniku i željezari već softveru. To je plemenita ideja i vjerujem da ćemo to na neki način izgraditi. Niko nije napravio studij koliko nas rudnici koštaju, a koliko imamo benefita od njih. Preko noći se to ne može okrenuti, ali vjerujem da ćemo uspjeti kroz neko vrijeme. Treba praviti prostor u kojem ćemo imati kapacitete da se bavimo nečim drugim i da postepeno idemo ka zatvaranju rudnika. Ova zemlja nema strategiju kako treba izgledati za 10, 20 ili 50 godina. Mi do sada nismo imali alternative za gore nabrojane stvari, ali ona uvijek ide od edukacije, razvijanja svijesti i kritične mase. Nadamo se da će ovo biti početak novog identiteta Zenice", zaključio je Lemeš u razgovoru za Klix.ba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: