Blizu 50 učesnika
380

Vitežani spremni za Marš mira: Uspjeli smo očuvati kontinuitet, to je naša najveća pobjeda

Piše: I. Č.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Iz Viteza će se ove godine blizu 50 učesnika pridružiti Maršu mira, a iz svog grada kreću 7. jula. Kako nam je potvrđeno, već su ranije dogovorili noćenja u Nezuku, Liplju i Konjević Polju.

Mujo Trako, jedan od organizatora ovogodišnjeg Marša mira iz Viteza, kazao je za Klix.ba da već devetu godinu marširaju i da je njihova najveća pobjeda što su uspjeli očuvati kontinuitet.

"Naša je misija da obilježimo ovaj pohod na dostojanstven način. Znamo kako je bilo tim ljudima koji su marširali u nastojanju da spase svoje živote. Mi ipak imamo osiguranu i hranu i piće, a i konake smo već ugovorili", kazao nam je Trako.

Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba

S Trakom smo razgovarali u Srebrenici, gdje je ranije došao u namjeri da posjeti Srebreničane i dogovori noćenja.

"Mi 7. jula, u petak, krećemo iz Viteza. Obići ćemo spomen-obilježja u Vitezu, odat ćemo počast ljudima stradalim u Ahmićima. Imat ćemo smještaj kod ljudi koji su nam i ranije omogućavali da prenoćimo", rekao nam je Trako.

Dodao je da će biti blizu 50 učesnika, a da ih je proteklih godina bilo manje, za vrijeme mjeseca ramazana.

"Već su potvrđena imena i prezimena. Dolazimo u Nezuk 7. jula pa onda idemo u Liplje gdje ćemo noćiti, poslije toga u Konjević Polje pa onda u Potočare. Mi imamo svoj transparent 'Srebrenico, Vitez je uz tebe', a to je jedna univerzalna poruka", istakao je Trako.

Na pitanje da li ima primjera zajedništva u Vitezu, gdje se bošnjačkim učesnicima Marša mira pridružuju i hrvatske komšije, istakao je da su to rijetki slučajevi.

"Nažalost, nema takvih primjera gdje su se i Hrvati uključili u Marš mira, to nažalost još uvijek nije zaživjelo", zaključio je Mujo Trako za Klix.ba.