|

Vitez: Obilježena 20. godišnjica stradanja Hrvata u Križančevom Selu

Vitez: Obilježena 20. godišnjica stradanja Hrvata u Križančevom Selu
6
F
FENA
22.12.2013. u 17:04
0
komentara
6

dijeljenja
Vitez: Obilježena 20. godišnjica stradanja Hrvata u Križančevom Selu Foto: Arhiv
Služenjem svete mise zadušnice, komemorativnom sjednicom, mimohodom do spomen-obilježja, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, danas je obilježena 20. godišnjica stradanja 64 hrvatska civila i vojnika u Križančevom Selu pokraj Viteza, koje su ubili pripadnici Armije BiH.
Komemoraciji i polaganju vijenaca prisustvovale su brojne delegacije, među kojima i delegacija Ministarstva odbrane BiH, predvođena zamjenicom ministra Marinom Pendeš, te Ministarstva odbrane Republike Hrvatske na čelu s ministrom odbrane Antom Kotromanovićem.

Povodom dvadesete godišnjice ovoga zločina, za koji još uvijek niko nije odgovarao niti je procesuiran, u crkvi sv. Leopolda Mandića u Dubravici, služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio vojni biskup, mons. Tomo Vukšić.

Nakon svete mise zadušnice održana je komemoracija, na kojoj su se prisutni prisjetili imena 64 žrtve u Križančevom Selu. Prigodnim riječima okupljenima se obratio Anto Bertović, ratni zapovjednik Viteške brigade HVO, zbor OŠ Dubravica te otpjevao "Lijepu našu" i "Milost". Prisutnima se obratio i fra Nikola Kozina, sin poginulog zapovjednika satnije, Zdravka Kozine.

Nakon komemoracije mimohodom se krenulo ka spomen obilježju u Križančevom Selu, gdje je položeno cvijeće i upaljene svijeće.

Na današnji dan, 22. decembra 1993. godine u akciji koja je nosila naziv "Krvavi badnjak", poginula su i ubijena 34 vojnika HVO-a i hrvatska civila među kojima je bilo žena i staraca. Selo je opljačkano i spaljeno, a tridesetorici pripadnika HVO-a i civila izgubio se svaki trag. Kasnije se ispostavilo da su svi oni zarobljeni, odvedeni na područje pod nadzorom Armije BiH gdje su mučeni i kasnije ubijeni. Nakon 39 dana, pod pritiskom UNPROFOR-a, Crvenog križa i drugih međunarodnih organizacija i institucija njihova su tijela predana obiteljima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.