Čisto i mirno
626

Visoko u vrijeme policijskog sata: Ulice puste, građani poštuju naredbe nadležnih

D. Be.
Grad Visoko zasigurno je jedna od najaktivnijih lokalnih zajednica u BiH kada je u pitanju prevencija pandemije koronavirusa (COVID-19). Štab civilne zaštite Grada Visokog u saradnji sa javnim preduzećima i ustanovama preduzeo je niz mjera i aktivnosti u sprječavanju širenje virusa i zaštiti stanovništva.

Visoko je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je postavio veliki broja dozatora sa sredstvima za dezinfekciju ruku na najfrekventnijim mjestima u gradu. Također, pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice svakodnevno vrše aktivnosti na dezinfekciji svih ulica i puteva u gradskim i prigradskim područjima.

Sredinom mjeseca marta izvršena je i preventivna dezinfekcija u svim zgradama na području grada.


Pod nadzorom JU 'Dom zdravlja' Visoko u dvoranskom prostoru KSC 'Mladost', trenutno je u izgradnji izolatorij sa 48 kreveta, u kojem će, ukoliko se za to ukaže potreba, biti smješteni lakše oboljeli pacijenti i bit će im ukazana potrebna medicinska usluga.

Štab civilne zaštite Grada Visokog započeo je i aktivnosti distribucije zaštitne opreme (zaštitne maske, zaštitne rukavice i sredstva za dezinfekciju) stanovništvu po mjesnim zajednicama.

"Građani Visokog poštuju naredbu koju je donio Federalni štab civilne zaštite kojom je zabrano kretanje građana od 20:00 do 05:00 sati ujutru", saopćeno je iz gradske uprave.