SDA o pozicijama
0

"Visoko sudsko i tužilačko vijeće treba ispraviti grešku"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Stranka demokratske akcije nedvojbeno je i trajno opredijeljena za punu ravnopravnost svih konstitutivnih naroda na pozicijama u državnim i entitetskim institucijama, saopćeno je iz SDA.

Stav Kolegija SDA je da je potrebno popraviti narušeni etnički balans, ali da pozicije predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i premijera FBiH treba da pripadaju Bošnjacima. SDA je, u dogovoru sa ostalim političkim subjektima i u skladu s relevantnim ustavnim odredbama o etničkoj zastupljenosti na vodećim pozicijama u entitetskim institucijama, predložila svoje kandidate za ove funkcije.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće je, nakon imenovanja predsjedavajućeg Zastupničkog doma i federalnog premijera, imenovalo Bošnjaka za predsjednika Vrhovnog suda FBiH. Time je VSTV narušio etnički balans i treba da ispravi grešku koju je napravio, stoji u saopćenju Službe za odnose s javnošću SDA.

Na Kolegiju su utvrđene i predstojeće aktivnosti Stranke demokratske akcije, među kojima su i plenarno zasjedanje Savjeta SDA 23. decembra, sjednicu Predsjedništva 28. decembra, te Novogodišnja konferencija za medije 29. decembra 2009. godine.