{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoko-piramide: Prof. dr. Govedarica izjavio da je potrebno oformiti ekspertni tim

F
14.6.2006. u 16:15
0
0
Visoko-piramide: Prof. dr. Govedarica izjavio da je potrebno oformiti ekspertni tim
0
Visoko-piramide: Prof. dr. Govedarica izjavio da je potrebno oformiti ekspertni tim
Dugogodišnji naučni saradnik Akademije nauka i umjetnosti BiH i urednik arheološkog časopisa "Godišnjak" prof. dr. Blagoje Govedarica dao je svoje viđenje o "pronalasku" piramida na lokalitetu Visokog.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Kako profesor Govedarica navodi, kad se nastoji dokazati postojanje bilo kakvog arheološkog objekta, onda je prije svega neophodno razmotriti mogućnost njegovog nastanka u lokalnom kontekstu, odnosno u njegovom kulturnom okruženju.

"U toku čitavog praistorijskog perioda kod nas nema nikakvog traga civilizacije koja bi bila u stanju da gradi takve objekte. Kamenu građevinu dimenzija Visočice s visinom od 223 metra i dužinom stranice od 365 metara teško da bismo mogli i danas izgraditi.Treba reći da težinu od tolikih milijardi tona koncentrisanih na tako malom prostoru ni tlo ne bi moglo da izdrži, te bi piramida, da je ikad i bilo, već davno potonula u zemlju, ili bila razrušena" kaže Govedarica.

Na pitanje kako riješiti pitanje postoji li piramida ili ne u Visokom Govedarica kaže da bi trebalo oformiti ekspertnu grupu sastavljenu od kompetentnih stručnjaka iz tri discipline koje su ovdje involvirane: praistorija BiH, geologija BiH i egiptologija. Jedini uvjet je da izabrani specijalisti rade u svojoj struci i da su do sada objavili barem 20 radova iz oblasti kojom se bave. U tom slučaju bi bio dovoljan samo jedan obilazak iskopavanja na Visočici, da bi se donio kompetentan i objektivan sud o bosanskim piramidama.

Govedarica podsjeća da je BiH i bez piramida turistički atraktivna sa stanovišta kulturnih spomenika.

"U ovoj zemlji je registrirano, a dobrim dijelom i istraženo 6.300 arheoloških nalazišta i spomenika. Dobar dio njih spada u spomenike vrhunske svjetske kategorije".

Prof. dr. Blagoje Govedarica je dugogodišnji naučni saradnik Akademije nauka i umjetnosti BiH, urednik balkanološkog časopisa "Godišnjak". On se dugo bavio arheološkim istraživanjima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, a sada živi u SR Njemačkoj i predaje arheologiju jugoistočne Evrope na Institutu za prahistoriju i ranu historiju Univerziteta u Heidelbergu. Profesor Govedarica je do sada obavio arheološka iskopavanja na oko 50 evropskih lokaliteta o čemu je objavio više monografija i više od 70 naučnih radova u Italiji, Poljskoj, Rumuniji, Njemačkoj i zemljama bivše Jugoslavije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: