{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Visoko obrazovanje između Bolonje i anarhije"

F
13.3.2007. u 15:08
0
0
"Visoko obrazovanje između Bolonje i anarhije"
0
"Visoko obrazovanje između Bolonje i anarhije"
BH Radio 1 i Konrad Adenauer Stiftung organizirali su danas u zgradi RTV doma u Sarajevu okrugli sto o temi "Obrazovanje između Bolonje i anarhije", a cilj organizatora bio je animirati javnost i političke faktore da se počne uvoditi red u visoko obrazovanje kao važnu oblast društvenog života i životnog profiliranja mladih ljudi.
Sudionici skupa bili su profesori, studenti, predstavnici resornih ministarstava i političkih partija, a namjera organizatora je da diskusije na odgovarajući način koristi u svojim programima.

Sudionici smatraju da je apsurdno govoriti o Bolonjskom procesu ako nije stvoren bh. univerzitetski sistem. Upozoreno je da u BiH ima osam univerziteta koji rade po sedam nastavnih programa.

Ukazano je na činjenicu da nije dovoljno to što se reformom obrazovanja bave univerziteti i visokoškolske ustanove, te da i država mora uraditi svoj dio posla. S tim u vezi, istaknuto je da u BiH nedostaju adekvatna zakonska legislativa iz oblasti visokog obrazovanja i novac za provođenje reformskog procesa.

Kao veliki problem u provođenju Bolonjskog procesa istaknut je i nedostatak stručnih kadrova, te napomenuto da je i za to opet neophodan novac. Istaknut je pozitivan primjer Kantona Sarajevo gdje, kako je rečeno, zahvaljujući angažmanu bivšeg resornog ministra, u proteklom periodu angažirano oko 200 novih asistenata, ali i upozoreno da to nije slučaj i s drugim kantonima.

Naglašeno je i to da studenti uopće nisu krivi za stanje koje trenutno vlada u bh. obrazovnom sistemu, te da su oni, kako je rečeno, materijal koji nosioci obrazovnog sistema treba da skroje.

Bolonjski proces je označen kao proces harmonizacije visokog obrazovanja u Evropi i definira osnovne ciljeve koji treba da budu provedeni do 2010. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: