Nezavidna pozicija
64

Visoko ne želi migrante: Nemamo kapacitete za njihov smještaj u bivšoj kasarni

E. M.
Kasarna u Visokom
Kasarna u Visokom
Nakon što je bh. vlast za smještaj migranata uzela u razmatranje i nekadašnju kasarnu u Visokom, Gradsko vijeće Visokog je donijelo zaključak da ovaj grad nema kapacitete za smještaj migranata iz Unsko-sanskog kantona.

Gradsko vijeće Visokog je povodom informacija u medijima o mogućoj lokaciji za smještaj migranata u Visokom, na prijedlog gradonačelnice Amre Babić zaključilo da lokacije vojnih objekata-kasarni na području Grada Visokog ne ispunjavaju potrebne uslove za smještaj migranata i da Grad Visoko nema kapacitet da iste adekvatno i bezbjedno smjesti.

Gradsko vijeće Visoko ujedno je podržalo i stavove vjerskih zajednica Medžlisa Islamske zajednice Visoko, Franjevačkog samostana Sv. Bonaventure i Župe Visoko, sa sastanka vjerskih zajednica, održanog u Visokom prije tri dana na kojem je usaglašeno da pomenuti objekat nije odgovarajući za smještaj migranata.

U obrazloženju su naveli da se objekat kasarne nalazi u samom gradu te da u objektu koji je dio Katoličnog školskog centra i uz sami objekat kasarne borave učenici škole kao i posjetitelji sportske dvorane.

Također navodi se da je u neposrednoj blizini kasarne i autobuska stanica te da je Medžlis IZ Visoko pri izradi dokumentacije za uređenje zgrade koja bi služila kao edukacioni centar za mlade.

Navode i da se u objektima gdje je kasarna provode privredne i sportske djelatnosti kao i da se nalazi Konjički klub "Visoko".

"Smatramo da bi smještajem migranata u pomenut objekat kasarne narušilo bezbjednost građana, a posebno školske djece", stoji u zapisniku kojeg potpisuju Midhat ef. Čakalović i fra. Franjo Radman.

Zaključak je upućen i na adrese predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH kao i svim političkim subjektima u Parlamentarnoj Skupštini BiH te premijeru Vlade FBiH.