{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoko: Blokovi kao dokaz masivne konstrukcije

F
10.5.2007. u 12:02
0
0
Visoko: Blokovi kao dokaz masivne konstrukcije
0
Visoko: Blokovi kao dokaz masivne konstrukcije
Sezona istraživanja Bosanske piramide Mjeseca na području Visokog je započela i samo deset do dvadeset centimetara ispod površine nailazi se na prvi nivo pločica pješčara koji svjedoči o kulturi koja je popločala veliku površinu, saopćeno je iz Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca".
Iz Fondacije objašnjavaju da je uz činjenicu da pješčar nastaje na većim dubinama i pod velikim pritiscima lako isključiti mogućnost da je ovdje riječ o prirodnim procesima. Nekoliko površinskih nivoa, jedan preko drugog slikovito govore o popravljanju i vjerovatno višedecenijskom održavanju ove lokacije.

Lijepo oblikovane i složene pločice su tragovi zadnje civilizacije koja je boravila u dolini. Međutim, na dubini više od jednog metra nalaze se dokazi masivne konstrukcije. Riječ je o blokovima koji su bolje kvalitete nego oni koji se pronalaze blizu površine. Upravo ti blokovi, navodi se u saopćenju, grade piramidalnu strukturu koja ima pravilnu orijentaciju prema stranama svijeta i stepenasti, terasasti karakter.

Satelitske termalne analize su ranije pokazale da piramida brže gubi toplotu u odnosu na prirodna brda zbog postojanja unutrašnjih prolaza i hodnika. U planu Fondacije je da se ove godine uz dozvolu vlasnika parcela koji u potpunosti podržavaju Projekt istraživanja i surađuju s Fondacijom u njegovoj realizaciji otkrije sami vrh piramide Mjeseca.

Raščišćavanjem širih sekcija na platou i vrhu piramide moći će se ponuditi prava atrakcija turistima i istraživačima. U ovom momentu ovo je jedina lokacija donekle pod restrikcijom, jer s bočnih strana u potpunosti nije završen proces deminiranja te je pristup dozvoljen samo uz stručne vodiče i prezentatore projekta, navode iz Fondacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: