Milorad Dodik
0

"Visoki predstavnik zaboravio da u BiH žive i Srbi"

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik poručio je visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da je uvrijedio srpski narod u BiH, jer nije izrazio saučešće povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla i time, bar kurtoazno, pokazao da razumije da u BiH žive i Srbi.

"Kada niste našli za shodno da od 15. novembra do juče izrazite svoje saučešće srpskom narodu povodom smrti srpskog patrijarha, obraćanje nakon sjednice UO Savjeta PIC-a bila je i posljednja prilika da to učinite i na taj način nam, bar kurtoazno, pokažete da razumijete da u BiH žive i Srbi i da su u ovoj državi i konstitutivni narod", navodi se u pismu koje je premijer RS uputio visokom predstavniku.

Dodik je u pismu visokom predstavniku izrazio nezadovoljstvo njegovim obraćanjem novinarima u Sarajevu nakon sjednice Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira (PIC), kojim je pokazao da je navijač samo jednog naroda.

"Izražavam svoje najdublje nezadovoljstvo Vašim obraćanjem novinarima juče u Sarajevu, nakon sjednice UO Savjeta PIC-a. Razumijem da pokušavate poslati poruku građanima BiH da volite njihovu državu i da dijelite njihovu žalost zbog neuspjeha fudbalske reprezentacije u baražu za odlazak na svjetsko prvenstvo. Ali, gospodine Inzko, Vi ste zaboravili da u BiH žive i Srbi koji su juče sahranjivali svog patrijarha, Njegovu svetost gospodina Pavla", naveo je predsjednik Vlade RS.

Dodik je Inzku napomenuo da je obraćanje nakon sjednica Savjeta PIC-a bila prilika da to učini i istakao da je svojim ponašanjem poslao poruku da je u BiH došao kao navijač jedne strane.

"Vašim karikaturalnim obraćanjem novinarima, sa zastavom BiH oko vrata, Vi ste juče Srbima poslali poruku da ste ovdje došli kao navijač i to jedne strane, jednog naroda i da za Vas ništa ne predstavlja odlazak duhovnog vođe srpskog naroda kome su poštovanje i divljenje, još za života, ukazivali svi narodi regiona i svijeta, ma koje vjere bili“, podvukao je Dodik.

On ističe da je visoki predstavnik svojim postupcima uvrijedio jedan cijeli narod.

"Gospodine Inzko, Vi ste i ranije pokazivali svoje navijačke strasti u BiH, ali juče ste duboko uvrijedili jedan cijeli narod  koji od Vas i nije očekivao da `navijate` za njega, ali jeste da poštujete njegovu tradiciju i vrijednosti. A Njegova svetost patrijarh Pavle  je svakako bio i ostao jedna od najvećih vrijednosti srpskog naroda", istakao je Dodik.

On je "obavijestio"  Inzka  da je 19. novembra u Beogradu   sahranjen patrijarh srpski Pavle  i da je u RS   bio dan žalosti.