|

Visoki predstavnik ukinuo zabranu vršenja javnih funkcija za četiri osobe

Visoki predstavnik ukinuo zabranu vršenja javnih funkcija za četiri osobe
0
F
FENA
17.8.2006. u 13:12
0
komentara
0

dijeljenja
Visoki predstavnik ukinuo zabranu vršenja javnih funkcija za četiri osobe
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling ukinuo je danas zabranu vršenja javnih funkcija za četiri osobe koje su smijenili prethodni visoki predstavnici zbog opstrukcije implementacije mira. To su: Ivan Mandić, Emin Skopljak, Ahmed Smajić i Mirko Stojčinović.
Ukidanje zabrane smijenjenim osobama ne vraća te osobe na funkcije s kojih su smijenjeni. Ukidanje zabrane OHR-a automatski ne znači da određeni pojedinac u potpunosti može učestvovati u javnom životu.

Tačnije, to znači da OHR više nema odgovornost da odlučuje o tome da li osoba može ili ne može učestvovati u javnom životu.

Političke partije moraju odlučiti da li će ove osobe postaviti na stranačke funkcije, kandidirati ih za izbore, pozicije u vladi ili naimenovane funkcije. Institucije moraju da odluče, u skladu sa zakonom, da li da ih imenuju.

Iz OHR-a navode da su smjene zvaničnika imale važnu ulogu u pomaganju BiH da se oporavi od posljedica rata. Široko je prihvaćeno stanovište, između ostalih i od Venecijanske komisije, da su smjene zvaničnika koji su vršili opstrukcije pomogle u napretku mirovnog procesa.

Međutim, kako BiH ispunjava obaveze iz Daytona i kreće se ka evroatlantskim integracijama, postoje nepobitni razlozi zbog kojih ove zabrane trebaju biti ukinute. Pitanje smijenjenih zvaničnika mora biti razmotreno i riješeno prije zatvaranja OHR-a. Ukidanje zabrana niti na koji način ne može dovesti u pitanje eventualne sudske procese koji su možda u toku protiv osoba koje su u pitanju.

U ovaj proces nisu uključene smjene koje su u vezi s Haškim tribunalom. Takve smjene spadaju u posebnu kategoriju zbog činjenice da potpuna saradnja s Haškim tribunalom ostaje jedna od osnovnih obaveza Daytonskog sporazuma, ističe OHR.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.