BiH
0

Visoki predstavnik ukinuo zabranu vršenja javne dužnosti Draganu Meteru

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling ukinuo je danas zabranu vršenja javne dužnosti izrečenu protiv Dragana Metera, koji je smijenjen sa položaja zbog opstrukcije implementacije mira.

Meter je s funkcije načelnika Općine Prozor-Rama smijenjen u novembru 1999. godine. Ukidanje zabrane vršenja javne dužnosti ne znači da se on automatski vraća na funkciju sa koje je smijenjen, saopćeno je iz OHR-a.

Razmotrivši slučaj, visoki predstavnik je zaključio da razlozi za prvobitnu smjenu više ne postoje.

Odluka visokog predstavnika je dio stalnog procesa koji je počeo u martu 2005. godine, a koji ima za cilj vršenje pojedinačnih revizija odluka o smjenama zvaničnika sa funkcija.

Smjenjivanje sa javnih funkcija zvaničnika koji su vršili opstrukciju implementacije mira bila je vanredna mjera koja je bila potrebna za eliminiranje značajnijih političkih i institucionalnih prepreka implementaciji mira.

Ukidanje odluke o smjeni ne dovodi u pitanje validnost prvobitne odluke. Međutim, pomaci koje je Bosna i Hercegovina ostvarila omogućili su da se razmotri fazno ukidanje nekih odluka o smjenama, pojašnjava se u saopćenju OHR-a.