BiH
0

Visoki predstavnik: U utorak ključna faza parlamentarnog procesa

FENA
Ključnu fazu parlamentarnog procesa dostižemo u utorak na sastanku Ustavno-pravne komisije Zastupničkog doma.

Vjerujem da se radi o toliko važnom pitanju da bi Zastupnički dom trebao imati priliku da u punom sazivu održi otvorenu i iskrenu raspravu. Uzimajući u obzir vremenski raspored i izborne rokove, to se mora omogućiti odmah i bez daljnjeg odgađanja, izjavio je u nedjelju visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling.

Kako je saopćeno iz OHR-a povodom predstojećeg sastanka Ustavno-pravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH demokratski izabrani predstavnici građana BiH zaslužuju šansu da razgovaraju o ovako značajnim amandmanima, koji bi mogli obilježiti jedan značajan historijski trenutak u razvoju zemlje u potpuno nezavisnu, suverenu državu, spremnu za dalji put ka EU integracijama.

Kako je naglašeno ustavni amandmani BiH nude jedinstvenu priliku da pokrene proces koji će ojačati sistem upravljanja u zemlji. Predložene promjene značajan su korak ka racionalizaciji državnih struktura, što će pomoći BiH da se na bolji način pripremi za integracije u EU. Ovi prijedlozi su rezultat višemjesečnih pregovora i zaslužuju detaljnu i iscrpnu debatu.

  • Naravno, ove izmjene su tek prvi korak u jednom dužem procesu. Razgovori o ustavnoj reformi će biti nastavljeni nakon oktobarskih izbora. Odlučio sam uzeti aktivno učešće u drugoj fazi ustavne reforme, ali druga faza se može graditi isključivo na temelju uspješne prve faze, izjavio je visoki predstavnik.