BiH
0

Visoki predstavnik u Rimu će lobirati za vizne olakšice u BiH

FENA
Visoki predstavnik, specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling će se u Rimu, gdje prisustvuje godišnjem kongresu Evropske narodne stranke, sastati s višim zvaničnicima ove stranke i drugim istaknutim političarima iz čitave Evrope.

Iz OHR-a je najavljeno da će visoki predstavnik istaći politički i ekonomski napredak koji je BiH postigla u posljednjih nekoliko godina. Ovom prilikom će zatražiti od evropskih lidera da obrate pažnju na trenutne procese reformi u BiH u kontekstu pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Kao dio ovoga on će lobirati za otpočinjanje postepenih olakšica za trenutni vizni režim.

Visoki predstavnik će takođe ukazati da u vrijeme kada je mnogo međunarodne pažnje u regionu usmjereno na crnogorski referendum za nezavisnost i pregovore o konačnom statusu Kosova, pažnja ne bi trebala biti odvraćena od napora BiH da se približi EU.

"BiH je napravila ogroman napredak i završila ambiciozan program reformi. Napredak u pitanju viznih olakšica, kao što je predložila Evropska komisija, poslao bi moćan signal vlastima BiH i građanima BiH da EU prepoznaje ovaj napredak", ističe visoki predstavnik.

"Ako se Evropska unija nada da će ekonomija Bosne i Hercegovine nastaviti rasti, onda ona mora olakšati poslovnim ljudima iz BiH putovanja u EU kako bi vodili svoje poslove. Kako poduzetnici mogu razvijati odnose s perspektivnim poslovnim partnerima u EU ako moraju čekati danima - ako ne i sedmicama - da dobiju vizu za put u EU", dodaje visoki predstavnik.

Ostale teme razgovora biće ustavna reforma i tranzicija OHR-a u Ured EU.

Evropska narodna stranka je najveća politička grupa u Evropskome parlamentu, koja predstavlja oko 37 posto svih zastupnika u Evropskom parlamentu.

Na kongresu Evropske narodne stranke biće predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, italijanski premijer Silvio Berlusconi, njemačka kancelarka Angela Merkel i austrijski kancelar Wolfgang Schűssel.

U Rimu će se visoki predstavnik danas sastati s papom Benediktom XVI i vatikanskim sekretarom za vanjske poslove nadbiskupom Giovannijem Lajolom. Visoki predstavnik, specijalni predstavnik EU informisaće Papu o napretku postignutom u pripremama BiH za integrisanje u Evropu, uključujući reformu ustava te će naglasiti nezaobilaznu ulogu vjerskih lidera u promovisanju pomirenja, što je osnovno vjerovanje svih religija koje se praktkuju u BiH.