BiH
0

Visoki predstavnik u prvoj zvaničnoj posjeti novoimenovanom Predsjedništvu BiH

FENA
Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Željko Komšić i Haris Silajdžić razgovarali su u utorak s visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom EU za BiH Christianom Schwarz-Schillingom.

Prisutni su razgovarali o sastanku Vijeća za implementaciju mira i formiranju organa vlasti u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih izbora, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

U toku razgovora konstatovano je da se proces evroatlantskih integracija odvija prema zacrtanom planu, tim prije što je već potpisan Okvirni dokument Partnerstvo za mir NATO-a i što je završen najveći dio poslova vezanih za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U saopćenju se navodi da su članovi Predsjedništva i visoki predstavnik na sastanku istakli zajednički stav o prioritetima; završetku procesa reforme odbrane, zatim reforma policije jer je izvještaj Direkcije za reformu završen, neophodnosti pune saradnje s Međunarodnim krivičnim tribunalom i konstituiranje Vijeća ministara kao izvršnog organa vlasti, konstituiranje parlamenta, odnosno formiranje svih odbora i komisija državnog parlamenta kao najvišeg organa zakonodavne vlasti.

Na sastanku je razgovarano i o tranziciji OHR-a, odnosno preuzimanju potpune odgovornosti za budućnost naše zemlje od domaćih institucija sistema, o čemu će Vijeće za implementaciju mira, nakon prezentovane temeljne analize, donijeti konačnu odluku krajem februara.

Na kraju sastanka sagovornici su razmijenili čestitke za praznike i obostrano poželjeli ostvarenje svih planova koji se odnose na bolju budućnost Bosne i Hercegovine i njezinih građana.