BiH
0

Visoki predstavnik u posjeti Moskvi

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling boravi danas u Moskvi, gdje će imati seriju sastanaka na visokom nivou, o temi strukture međunarodnog prisustva u Bosni i Hercegovini nakon 30. juna, saopćila je glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Ljiljana Radetić.

Schwarz-Schilling razgovara s Aleksandrom Bocan Karčenkom, političkim direktorom ruskog Ministarstva vanjskih poslova, a nakon toga sastat će se s Vladimirom Titovim, zamjenikom ministra vanjskih poslova.

"Ova jednodnevna posjeta Rusiji dio je serije posjeta ključnim prijestonicama uoči sastanka Vijeća za implementaciju mira 26. i 27. februara. Cilj ovih posjeta jeste stvaranje konsolidovanog stava pred ovaj sastanak, na kojem će biti donesena konačna odluka o budućnosti Ureda visokog predstavnika", istakla je Radetić.

Kao i u drugim prijestonicama, Schwarz- Schilling fokusirat će se na trenutnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, prepreke potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, odnosno, na restrukturiranje policije, reformu javnog RTV sistema, ekonomske reforme i formiranje vlade.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU započeo je konsultacije sa zemljama članicama Vijeća za implementaciju mira uoči februarskog sastanka u Berlinu. Do sada je održao sastanke u Parizu, Briselu , Vašingtonu i Londonu.

Schwarz Schilling priprema vlastitu procjenu situacije i preporuke koje se tiču budućnosti OHR-a, koje će sredinom februara uputiti zemljama članicama Vijeća, podsjetila je Radetić.