BiH
0

Visoki predstavnik u BiH podlegao Dodikovom utjecaju

FENA
Članovi UG "Majke Srebrenice i Podrinja" ističu da ih je zatekla hitna reakcija OHR-a koja se odnosi na imenovanje bivšeg američkog ambasadora u BiH Kliforda Bonda na mjesto specijalnog izaslanika za tzv. regiju Srebrenica, te smatraju da je tim potezom visoki predstavnik u BiH očito podlegao utjecaju predsjednika Vlade RS-a Milorada Dodika.
  • Posebno nas je zatekla nova informacija o imenovanju tzv. koordinacionog tima za Srebrenicu u čijem sastavu su Igor Davidović, Miladin Dragičević i Edin Mušić. Nakon duboke analize za nas je novonastala situacija apsolutno jasna. Imenovanje Koordinacionog tima za Srebrenicu ne predstavlja ništa drugo do uvođenje prinudne uprave na mala vrata po diktatu Milorada Dodika. Ne iznenađuje nas stav OHR-a i Milorada Dodika, ali nas je zaprepastila činjenica da se u novu izdaju žrtava genocida i Srebrenice izravno uključila i Federalna vlada pristajući da u prinudnu upravu za Srebrenicu imenuje svog predstavnika, kaže se u saopćenju UG "Majke Srebrenice i Podrinja".

U saopćenju se ističe kako na ovakve poteze Skupština općine Srebrenica mora odgovoriti adekvatno, te da je jedini pravi odgovor donošenje odluke po hitnom postupku kojom se Srebrenica proglašava distriktom.

  • Bez donošenja takve odluke kamp žrtava genocida u Sarajevu je uzaludno maltretiranje naroda i definitivni kraj opstojnosti bošnjačkog naroda u Srebrenici i Podrinju uopće. Ovim činom OHR-a i domaćih institucja, takozvana regija Srebrenica treba postati razvojni i ekonomski embrion istočnog dijela genocidne tvorevine Republike Srpske u interesu jednog naroda u čije ime je počinjen genocid, a nauštrb naroda nad kojim je počinjen genocid, kaže se u saopćenju UG "Majke Srebrenice i Podrinja".

Udruženje također upozorava međunarodne institucije i zvaničnike da "narod nad kojim je počinjen genocid, a nad kojim se konstantno nastavlja do konačnog nestanka, ima pravo da upotrijebi sva sredstva u interesu sopstvene odbrane".