Izvještaj UO PIC-a
0

Visoki predstavnik u BiH ostaje i naredne godine

Sarajevo-x.com
Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) sastali su se u Briselu 19. i 20. novembra 2008. godine. Određenim dijelovima sjednice prisustvovali su i predsjedavajući Vijeća ministara, entitetski premijeri, kao i lideri vladajućih političkih stranaka.

Upravni odbor PIC-a izrazio je duboku zabrinutost u vezi sa razvojem političke situacije u periodu nakon zadnjeg sastanka održanog 25.-26. juna. Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 16. juna, u posljednja četiri mjeseca ostvareno je malo pomaka po pitanju reformi, a etnički interesi i pitanja koja se tiču nivoa vlasti ispod državnog dominirali su nad pitanjima evropske integracije. Retorika podjele kojom su se osporavali suverenitet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine, kao i ovlasti visokog predstavnika i Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira koristi se često, što dalje podriva povjerenje među narodima i temelje države. Posebno je za žaljenje što se takva retorika nastavila i u periodu pred lokalne izbore održane 5. oktobra 2008. godine, stoji u izvještaju.

Pozdravljena je zajednička izjava predsjednika SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH od 8. novembra te konstatirano sa zadovoljstvom da ova izjava ima potencijal da se brzo krene u ispunjenje ciljeva i uslova postavljenih za tranziciju OHR-a u ured EUSR-a.

Ipak, izražena je duboka zabrinutost povodom čestih osporavanja ustavnog poretka BiH, i posebno, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, te postojanja Republike Srpske kao jednog od dva entiteta u skladu sa Ustavom BiH. Upravni odbor PIC-a je podvukao da su obraćanja zvaničnika BiH u ime institucija BiH koja ne odražavaju dogovorene stavove tih institucija štetna i neprihvatljiva. Ovakvo ponašanje, koje direktno utiče na političku situaciju i dodatno otežava postizanje kompromisa, mora prestati, kažu iz PIC-a

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira pozdravio je čvrsto opredjeljenje koje je dao premijer RS Dodik da će u potpunosti, cjelovito i bezuslovno ispuniti svaki sudski nalog u pogledu dostavljanja dokumentacije direktno državnom tužilaštvu.

Vijeće za implementaciju mira podvuklo je punu podršku visokom predstavniku u njegovim naporima da ostvari puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i traži od svih nivoa vlasti u BiH da u tom smislu u potpunosti osiguraju ispunjavanje ovih obaveza. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira poziva vlasti u BiH da visokom predstavniku pravovremeno osiguraju pristup svim zvaničnicima, institucijama i dokumentima. U tom pogledu, Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira konstatira da je Vlada Republike Srpske promijenila svoju praksu u vezi s pružanjem informacija OHR-u, s obzirom da traži od OHR-a da joj napismeno dostavlja zvanične zahtjeve za informacijama. Vijeće za implementaciju mira konstatira da u protekla tri mjeseca nije odgovoreno na brojne takve zahtjeve, komplicirajući na taj način mogućnost visokog predstavnika da u potpunosti provodi svoj mandat. Prema Aneksu X Općeg okvirnog sporazuma za mir, sve vlasti u BiH su obavezne da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom i sa međunarodnim organizacijama i agencijama, kako to predviđa član IX Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Pozdravljena je i spremnost Evropske unije da preuzme značajniju ulogu u Bosni i Hercegovini nakon tranzicije Ureda visokog predstavnika u EUSR.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira pozdravlja ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane Parlamenta BiH. Ponovljeno je da prije tranzicije OHR-a u EUSR, bh. vlasti moraju ispuniti pet ciljeva i dva uslova. Dok Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira ne utvrdi da su pet ciljeva i dva uslova ispunjeni, OHR ostaje i nastavlja da izvršava svoj mandat u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir, osiguravajući puno poštivanje Mirovnog sporazuma. Potreban je hitan napredak, posebno u sljedećim područjima, da bi se potpuno ispunili ciljevi i uslovi:

Prvi cilj – Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti; Prihvatljivo i održivo rješavanje pitanja vojne imovine; Provedba Konačne arbitražne odluke za Brčko Distrikt; Fiskalna održivost; Jačanje vladavine prave.

Pozdravljeno je i hapšenje haškog optuženika Radovana Karadžića koje se desilo 21. jula te zakazan sljedeći sastanak političkih direktora u Sarajevu 25. i 26. marta 2009. godine.