BiH
0

Visoki predstavnik u BiH još godinu dana

FENA
Zgrada OHR-a u Sarajevu
Zgrada OHR-a u Sarajevu
Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) produžit će misiju Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, javio je u ponedjeljak popodne Radio DW.

To su najavili predstavnici Upravnog odbora koji danas i sutra u Bruxellesu o mandatu visokog predstavnika razgovaraju sa članovima bh. državnog vrha.

Vijeće za provedbu mira, osnovano nakon potpisivanja Dejtonskoga mirovnog sporazuma 1995., u junu prošle godine je odlučilo da OHR treba biti zatvorena u junu ove godine ali je sada došlo do zaključka da u BiH nisu provedene očekivane reforme neophodne za približavanje Evropskoj uniji.

Aktuelni visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling već je najavio da uprkos produženju mandata od juna neće više obavljati tu dužnost.

Početak dvodnevnog sastanka PIC-a u BiH održava se u atmosferi oštrih kritika koje su u proteklih desetak pljuštale na račun visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga.

U kritikama je prednjačila ugledna nevladina organizacija Međunarodna krizna skupina (ICG) koja je predstavila opširnu studiju koja dolazi do zaključka da je sposobnost međunarodne prisutnosti pod vodstvom bivšega njemačkog ministra Schwarz-Schillinga "znatno oslabljena".