{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoki predstavnik se bira uz saglasnost svih članova

F
30.1.2009. u 13:19
0
4
Visoki predstavnik se bira uz saglasnost svih članova
0
Visoki predstavnik se bira uz saglasnost svih članova
Zamjena jednog visokog predstavnika drugim ne smije zaustaviti kretanje ka početku transformacije Ureda visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika Evropske unije, ocijenio je danas u izjavi Federalnoj novinskoj agenciji ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov.
- Imajući to u vidu, kandidat za položaj visokog predstavnika mora imati dovoljno iskustva i znanja da može odmah početi vršiti svoju dužnost, bez dugog uvođenja u posao, istaknuo je ambasador Šuvalov.

On navodi da izbor kandidata mora biti transparentan, a mišljenje svake zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira mora imati jednaku težinu.

- Visoki predstavnik se može imenovati samo uz saglasnost svih članova Upravnog odbora, smatra Šuvalov.

Znajući da će tranzicija OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU biti glavni zadatak novog visokog predstavnika, ruski ambasador ističe da je logično da je inicijativu za predlaganje kandidata na sebe preuzela Evropska unija.

- Rusija se ni na koji način nije miješala i nema namjeru da se miješa u izbor kandidata koji vrše zemlje Evropske unije. Ali, nakon što kanidadat bude izabran, mi zadržavamo pravo da procijenimo njegove namjere i osobine. Zanimat će nas da o kandidatu i njegovom programu čujemo lično od njega tokom ličnog i bilateralnog susreta, odgovorio je na Fenin upit ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: