Zasjedanje PIC-a
0

Visoki predstavnik se bira uz saglasnost svih članova

FENA
Zamjena jednog visokog predstavnika drugim ne smije zaustaviti kretanje ka početku transformacije Ureda visokog predstavnika u ured specijalnog predstavnika Evropske unije, ocijenio je danas u izjavi Federalnoj novinskoj agenciji ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov.
  • Imajući to u vidu, kandidat za položaj visokog predstavnika mora imati dovoljno iskustva i znanja da može odmah početi vršiti svoju dužnost, bez dugog uvođenja u posao, istaknuo je ambasador Šuvalov.

On navodi da izbor kandidata mora biti transparentan, a mišljenje svake zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira mora imati jednaku težinu.

  • Visoki predstavnik se može imenovati samo uz saglasnost svih članova Upravnog odbora, smatra Šuvalov.

Znajući da će tranzicija OHR-a u Ured specijalnog predstavnika EU biti glavni zadatak novog visokog predstavnika, ruski ambasador ističe da je logično da je inicijativu za predlaganje kandidata na sebe preuzela Evropska unija.

  • Rusija se ni na koji način nije miješala i nema namjeru da se miješa u izbor kandidata koji vrše zemlje Evropske unije. Ali, nakon što kanidadat bude izabran, mi zadržavamo pravo da procijenimo njegove namjere i osobine. Zanimat će nas da o kandidatu i njegovom programu čujemo lično od njega tokom ličnog i bilateralnog susreta, odgovorio je na Fenin upit ambasador Ruske Federacije u BiH Konstantin Šuvalov.