BiH
0

Visoki predstavnik sastao se s premijerom Sanaderom

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Christian Schwarz-Schilling danas se u Zagrebu sastao s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, a jučer s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je na ovim sastancima dao presjek situacije u BiH nakon izbora, fokusirajući se na proces konstituiranja vlasti i dva područja u kojima su pomaci mogući odmah: ustavnu reformu i policijsku reformu. Visoki predstavnik i premijer Sanader su se složili da ustavna reforma mora biti inkluzivan proces u kojem će biti zastupljeni interesi i potrebe svih konstitutivnih naroda u BiH.

“Ovaj proces mora potcrtati jednakost sva tri konstitutivna naroda. Ustavna reforma je prioritet za dugoročnu stabilnost i funkcionalnost BiH kao države i stabilnosti regiona u cjelini”, rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU i premijer Sanader su se složili da je za ustavnu reformu potrebna snažna međunarodna podrška, ali i da će konačne odluke biti u rukama građana BiH i institucija BiH.

Jučer je visoki predstavnik pozdravio izjave koje je predsjednik Mesić nedavno dao u pogledu regionalne saradnje. “Slažem se s predsjednikom Mesićem da, iako su sporazumi o specijalnim i paralelnim odnosima u skladu sa slovom Daytonskog mirovnog sporazuma, ovaj region krenuo naprijed i da bi po njega bilo bolje da se usredsrijedi na nove, inkluzivne metode saradnje na državnom nivou”.

Na sastanku danas s ministricom vanjskih poslova Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, visoki predstavnik je razgovarao o praktičnoj saradnji između Hrvatske i BiH u oblasti ekonomije, infrastrukture i povratka.

“Hrvatska je poduzela korake na podsticanju povratka, ali izbjeglice se još suočavaju s mnogim preprekama”, rekao je Christian Schwarz-Schilling.

On je je uputio riječi podrške hrvatskim vlastima u nastojanjima da nađu rješenja za povratak imovine, kako bi ovo pitanje konačno bilo riješeno. Ministrica vanjskih poslova Grabar-Kitarović izrazila je uverenje da će BiH u decembru, kako je i planirano, moći pristupiti CEFTA-i (Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi), nakon čega bi mogao biti ostvaren napredak u bilateralnim trgovinskim razgovorima.