BiH
0

Visoki predstavnik sankcionirat će političke stranke u HNK

FENA
Finansijske sankcije zbog neformiranja vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) bit će nametnute strankama HDZBiH, HDZ 1990-HZ, SDA i SBiH i kazne će biti povećavane sve dok vlasti ne budu formirane, saopćio je u utorak na konferenciji za novinare u Sarajevu portparol Ureda visokog predstavnika Mario Brkić.

Podsjećajući da će sjednica Kantonalne skupštine biti održana tokom dana, te da rok za formiranje vlasti u Kantonu ističe danas, Brkić je izjavio kako OHR očekuje od delegata da iskortiste ovu priliku da formiraju vlasti na kantonalnom nivou.

Ako, međutim, sjednica ne da rezultate, kazao je Brkić, sankcije će biti nametnute odlukom visokog predstavnika krajem dana. Prema odluci visokog predstavnika novac koji se prikupi putem kazni izrečenih političkim strankama bit će uplaćen u socijalne programe u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, dodao je.

"Ove sankcije su direktan ishod nemogućnosti glavnih političkih aktera u Hercegovačko-neretvanskom kantonu da oforme vlasti ni gotovo osam mjeseci od održavanja općih izbora", izjavio je Brkić.

On je naglasio kako još postoji mogućnost da se izbjegnu navedene posljedice po politričke stranke ukoliko se nekim čudom danas oforme kantonalne vlasti.