BiH
0

Visoki predstavnik razgovora sa kancelarkom Merkel

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Kristijan Švarc-Šiling danas se u Berlinu sastao sa njemačkom kancelarkom i predsjednicom Vijeća EU Angelom Merkel, saopćila je na press-konferenciji glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Ljiljana Radetić.

Tema sastanka sa kancelarkom Merkel je situacija u Bosni i Hercegovini, u svjetlu predstojećeg sastanka Vijeća za implementaciju mira 26. i 27. februara.

Vijeće će tada ponovo razmotriti svoju odluku o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH krajem juna ove godine.

Kako je najavila Radetić, u ranim poslijepodnevnim satima Švarc-Šiling će se sastati sa Rajnhardom Silberbergom, državnim sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Njemačke i drugim zvaničnicima.

  • Ovi sastanci, također, pružaju mogućnost diskusije o odnosima Bosne i Hercegovine sa Evropskom unijom, istakla je Radetić.

Odnosi Evropske unije sa zemljama zapadnog Balkana su jedan od prioriteta zvaničnog Berlina tokom šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom.