BiH
0

Visoki predstavnik produžio mandat Komisije za reviziju državljanstava

FENA
Visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schilling produžio je mandat Komisije BiH za reviziju odluka o naturalizaciji stranih državljana na godinu dana, saopćila je danas glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Ljiljana Radetić.

Ona je na pres-konferenciji istakla da je visoki predstavnik morao da učini ovaj korak, jer je mandat Komisije isticao krajem ove sedmice, a domaće vlasti nisu u mogućnosti da ga produže. Mandat Komisije sada ističe 16. februara 2008. godine, precizirala je Radetić.

Ranije ove sedmice, OHR je upozorio da Komisija nije dovršila svoj rad zbog velikog broja slučajeva koji zahtijevaju reviziju. Komisija je imala zadatak da revidira 1.320 slučajeva. Od ukupnog broja, odluke su donesene za 856 slučajeva, preostalo je 465, kako bi se dovršio rad.

Proces revizije je dio napora Bosne i Hercegovine da izgradi povjerenje u sistem dodjele državljanstava i procesa naturalizacije u Evropskoj uniji i drugdje, što bi pomoglo u olakšavanju procesa olakšavanja dobijanja viza.

Visoki predstavnik je donio ovu odluku, jer smatra da je rad Komisije ključan za stabilnost Bosne i Hercegovine i sposobnost ove zemlje da se bori protiv organizovanog kriminala i međunarodnog terorizma.

"U normalnim okolnostima, Parlamentarna skupština ove zemlje bi produžila mandat Komisije. S obzirom na to da Dom naroda na državnom nivou tek treba da se formira, ovo nije bilo moguće", kazala je Radetić.

Komisiju je ustanovilo Vijeće ministara 16. februara 2006. godine, dajući joj jednogodišnji mandat kako bi izvršila reviziju procesa naturalizacije stranih državljana od 6. aprila 1992. do 1. januara 2006. godine.