BiH
0

Visoki predstavnik predložio organiziranje policije u 10 regija

NINA
Paddy Ashdown, visoki predstavnik u BiH, predložio je Komisiji za restrukturiranje policije da buduća teritorijalna organizacija bh. policije bude podijeljena na devet regija plus šire područje Sarajeva.

Na taj način bi budući regionalni policijski centri biti smješteni u Sarajevu, Bihaću, Banjoj Luci, Doboju, Travniku, Zenici, Tuzli, Foči, Livnu i Mostaru, pri čemu se područja ne poklapaju s entitetskim ili kantonalnim granicama.

"Predsjedavajući Komisije Wilfried Martens složio se s mojom preporukom koja je postala sastavni dio izvještaja koje će biti objavljeno u srijedu. Ovo predstavlja inicijalno razgraničenje i ako budu postojala posebna lokalna pitanja, o njima se može razgovarati. Ovo je prvi korak, a sada slijedi javno predstavljanje reforme, nakon čega će bh. vlasti donijeti odluku", kazao je Ashdown na današnjoj konferenciji za novinare.

Visoki predstavnik smatra da se podjelom bh. policije na deset regija uspostavlja kompaktno policijsko područje koje presijeca monoetničko područje.

Ponovio je da on neće biti taj koji će ukinuti entitetske MUP-ove, nego da je ta odluka na domaćim vlastima, ali da je potpuno jasno da nadležnost policije mora biti na državnoj razini.

Ukoliko RS ne bude sarađivao na ovom putu, upozorio je Ashdown, BiH će se suočiti s posljedicama kao što je dvostruko skuplja policijska struktura i potpuno udaljavanje od bezviznog režima u Evropi.