{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoki predstavnik potiče olakšanje viznog režima za građane BiH

F
2.3.2006. u 19:17
0
0
Visoki predstavnik potiče olakšanje viznog režima za građane BiH
0
Visoki predstavnik potiče olakšanje viznog režima za građane BiH
Visoki predstavnik dr. Christian Schwarz-Schilling sastao se danas u Sarajevu sa grčkom ministricom vanjskih poslova Dorom Bakoyannis.
Visoki predstavnik je obavijestio ministricu vanjskih poslova o napretku koji ostvaruje BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja, te je naglasio potrebu za olakšavanjem viznog režima kako bi građani BiH mogli lakše da putuju u EU.

U svojstvu specijalnog predstavnika Evropske unije, visoki predstavnik je izjavio da će pitanje olakšavanja viznog režima pokrenuti tokom neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova EU koji će se održati u Salzburgu 10. i 11. marta.

“Odlučno podržavam prijedlog Evropske komisije o olakšavanju viznog režima, te ću u tom pogledu vršiti lobiranje kod zemalja članica EU,” izjavio je visoki predstavnik.

Međutim, visoki predstavnik je istaknuo činjenicu da će napredak ovisiti o sposobnosti organa vlasti BiH da dalje nastave jačati vladavinu zakona, boriti se protiv organiziranog kriminala, korupcije i ilegalnih migracija, kao i jačati kontrolu granica BiH. Zemlje u regionu također moraju tješnje sarađivati po ovom pitanju, dodao je visoki predstavnik.

“Da bi došlo do olakšavanja viznog režima, organi vlasti BiH moraju uraditi svoju zadaću, i dokazati Evropskoj uniji da su ozbiljni kada je u pitanju jačanje sigurnosti granica,” rekao je visoki predstavnik.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: