{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoki predstavnik posjetio Direkciju za evropske integracije BiH

F
18.9.2007. u 15:35
0
0
Visoki predstavnik posjetio Direkciju za evropske integracije BiH
0
Visoki predstavnik posjetio Direkciju za evropske integracije BiH
Visoki predstavnik za BiH i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak je danas posjetio Direkciju za evropske integracije BiH, gdje se susreo s kolegijem Direkcije te se obratio na sastanku koordinacije za evropske integracije.
Napominjući da je proces integracija tek započeo, Lajčak je kazao da će Direkcija u njemu imati ulogu od vitalnog značaja.

„Vi ste uradili dobar dio posla kako bi se osiguralo uspješno zaključenje pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Evropska komisija je izrazila riječi pohvale za vaš profesionalizam. Vi eksperti ste uradili svoj dio posla, EU sa svoje strane također. Ostaje da svoj dio posla urade politički lideri, to jest da postignu sporazum o samo jednoj tehničkoj reformi, reformi policije“, kazao je Lajčak.

Podsjetio je da prihvatanje te reforme kao uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji nije bilo nametnuto, „to je dobrovoljna obaveza koju su političke reprezentacije BiH i oba entiteta preuzele u oktobru 2005. godine“.

„Sada je došlo vrijeme da se ta obaveza ispoštuje. EU to očekuje, građani ove zemlje također“, kazao je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, kako vidimo, neki politički lideri zemlje nisu odlučili da li ustvari žele da se priključe EU.

„Prihvatili su obaveze, ali nisu ništa uradili po svojoj inicijativi da te obaveze ispune. Svaki put mora međunarodna zajednica da bude ta koja izađe s prijedlogom, a kakva je reakcija – odbijanje, optužbe na račun međunarodne zajednice“, kazao je Lajčak.

Dodao je da je za dio političara u BiH reforma policije još način da se obračuna s genocidom, za dio političara je ova reforma početak procesa ustavnih promjena. Nažalost, kazao je Lajčak, ne vidim dovoljno tih političara za koje je reforma policije ulaznica u Evropu, a upravo to je način na koji na ovo pitanje gleda EU.

„Politički lideri u svim zemljama koje su odabrale put u Evropu su morali ubijediti svoje građane da je integracija upravo taj put kojim treba ići. Čini se da u BiH dio političara vjeruje da to treba da bude obratno, da EU treba njih da ubjeđuje da je integracija put kojim treba ići. Moram da ih razočaram, toga nikad neće biti. EU postoji i funkcioniše i bez BiH, pitanje je u kojoj mjeri BiH može uspješno da postoji i funkcioniše bez EU“, kazao je visoki predstavnik.

Napomenuo je da su ga tokom prošlosedmičnih razgovora u Briselu partneri stalno pitali kako da političari u BiH ne vide ogromnu razliku u težini tehničkog pitanja kao što reforma policije jeste i strateškog pitanja evropskih integracija.

„Tokom tih razgovora tri stvari su se stalno ponavljale. Prvo, kreatori politika u Evropi žele da BiH bude stabilno i prosperitetno demokratsko društvo unutar EU. Drugim riječima, EU ne želi da BiH bude nestabilna, siromaštvom pogođena neuspjela država van Unije. Oni žele pomoći ovoj zemlji da uradi ono što je potrebno da se vrati na put integracija. Istovremeno, EU neće ublažiti uvjete koji su postavljeni BiH za dalje pomake. Kad bi to uradila, time bi jednostavno negirala cijeli smisao ovog procesa“, kazao je Lajčak.

Dodao je da proces stabilizacije i pridruživanja treba od BiH da načini zemlju kao što je ostatak Evrope. Ostatak Evrope se neće mijenjati samo zato što se neki lideri u BiH ne mogu odlučiti koji su im prioriteti.

„Ova zemlja mora govoriti jednim glasom. To je to što traži EU, a ubijeđen sam da taj glas treba da odražava volju ljudi koji žele integraciju, a ne izolaciju. Zato je potrebna politička volja za postizanje sporazuma o reformi policije. Protokol koji sam predložio predstavlja osnovu za postizanje takvog potrebnog sporazuma. Dobar prijedog, po mom ubjeđenju, je taj koji ispunjava tri evropska principa, a koji ima šansu da ga prihvate tri parlamenta ove zemlje. Jer implementacija tog sporazuma podrazumijeva i promjenu ustava“, kazao je Lajčak.

Istaknuo je da politički lideri ove zemlje moraju shvatiti hitnost zadatka koji je pred njima i to da im realizacija tog zadatka omogućava da se onda dogovore o preostalim ustavnim i političkim problemima koji se nalaze pred BiH koja bi bila unutar, a ne izvan Evrope.

„Jednostavno rečeno, postizanje sporazuma otklonit će blokadu s puta evropske integracije BiH i oživjet će sveukupni oporavak ove zemlje. Ako ne uspiju postići sporazum, onda ne možemo raditi kao da je sve u najboljem redu, jer nije. To ne znači da bilo ko ovdje prijeti BiH sankcijama, izolacijom. Izolacija će biti vaš izbor, tačnije izbor političke reprezentacije ove zemlje i njena odgovornost. Jer, ako su svi u vašem okruženju odlučili da idu prema EU, a vi nećete onda su ti koji su tako odlučili izabrali izolaciju za svoju zemlju i njene građane“, kazao je Lajčak.

Siguran sam, kazao je on, da građani država u vašem okruženju nisu ni vredniji, ni pametniji ni obrazovaniji od vas.

„Onda, zašto svi oni napreduju prema EU, a BiH stoji na mjestu. Odgovor na ovo pitanje nemojmo da tražimo u Briselu. Ako nećemo naći dostatak političke volje, mudrosti i odgovornosti da otklonimo prepreku koja stoji na našem putu onda će međunarodna zajednica morati zauzeti drugačiji pristup u pogledu političkog procesa u BiH. Nadam se da to neće biti potrebno. Ako možemo otkloniti tu prepreku, a vjerujem da možemo, onda BiH može uraditi ono što ostatak Evrope želi, još više se približiti EU“, kazao je Lajčak.

Istaknuo je da evropska integracija Bosne i Hercegovine nema alternativu. Pitanje je samo koliko ćemo izgubiti vremena dok to shvate svi koji treba da to shvate.

„Vi ovdje nemate nikakvih dilema o tom pitanju. Zato predlažem da nastavite svoj posao i da uradite sve da je s tehničkog gledišta, s gledišta administrativnog kapaciteta, BiH sprema za evropske izazove. Budite sigurni da ćemo vam mi u tome i dalje pružati pomoć i podršku“, kazao je Lajčak.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić je, podsjećajući šta je dosad urađeno, kazao kako misli da i dalje treba da ostanemo ambiciozni kada je u pitanju evropska budućnost BiH.

„Nadamo se da ćemo dobiti saglasnost za reformu policije tako da možemo parafirati i potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Vjerovatno ako parafiranje uslijedi negdje u oktobru, što mislim da bi moglo biti realno, potpisivanje može biti do proljeća iduće godine i onda imamo mogućnost da ispunimo onaj naš ambiciozni plan koji je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, obraćajući se Parlamentarnoj skupšiti, objavio da dobijemo kandidatski status do 2010. godine. To jeste ambiciozno, ali je još i ostvarivo te mislim da svi treba da intenziviramo svoje aktivnosti u tom pravcu“, kazao je Topčagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: