|

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak o izjavi Vojislava Koštunice

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak o izjavi Vojislava Koštunice
0
F
FENA
25.10.2007. u 17:55
0
komentara
0

dijeljenja
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak o izjavi Vojislava Koštunice
Odluka visokog predstavnika kojom se usklađuje rad Vijeća ministara sa Ustavom BiH ni na koji način ne krši Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, izjavio je danas visoki predstavnik Miroslav Lajčak reagirajući na izjavu premijera Srbije Vojislava Koštunice.
U saopćenju visokog predstavnika se kaže da premijer Koštunica ne navodi niti jednu činjenicu na osnovu koje bi se moglo zaključiti da odluka ugrožava postojanje Republike Srpske.

Visoki predstavnik je ponudio vjerodostojnu argumentaciju u 10 tačaka, koja dokazuje da odluka nije usmjerena protiv bilo kog konstitutivnog naroda ili entiteta u BiH, navodi se u saopćenju i dodaje:

"Pošto smo jučer poslali pravno obrazloženje mojih odluka i kabinetu premijera Koštunice, jasno je da on zna, kao legalista, da to što iznosi nije istina. Zašto mu je potrebno da u ovom trenutku i u ovakvoj situaciji iznosi takve stavove kad se još ni Vlada RS nije očitovala na poslato obrazloženje?
S druge strane, najodlučnije odbacujem svako vještačko povezivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Rezolucije 1244.
Moj cilj je da štitim Ustav BiH kao dio Dejtonskog mirovnog sporazuma koji uključuje i RS kao sastavni dio ove države. Taj sporazum mi je dao mandat da, između ostalog, poduzimam mjere koje idu u pravcu funkcioniranja centralnih institucija države. To bi trebalo da bude i cilj Srbije kao jedne od zemalja koja je dala svoju garanciju i ratificirala Dejtonski mirovni sporazum.
Sve što ide u suprotnom pravcu, može biti samo opasno i kontraproduktivno", zaključuje visoki predstavnik Miroslav Lajčak.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.