{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoki predstavnik Lajčak gost Kruga 99

F
8.7.2007. u 16:39
0
0
Visoki predstavnik Lajčak gost Kruga 99
0
Visoki predstavnik Lajčak gost Kruga 99
Specijalni predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčak izjavio je u nedjelju da naša zemlja nema vremena za gubljenje te kako je potrebno uložiti dodatni napor na otklanjanju zastoja u reformskom procesu i ostvarivanju preduvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
"Evropska ideja, odnosno evropska budućnost BiH nemaju alternativu", poručio je visoki predstavnik obraćajući se sudionicima redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu.

Govoreći u svojstvu uvodničara o temi "Politička kriza u BiH i kako je prevazići - inicijative OHR-a", Lajčak je ukazao na odgovornost političkih elita za procese u zemlji, podsjećajući kako bi učinak njihove politike trebalo mjeriti po tome što su učinili da se BiH približi članstvu u euroatlantskim integracijama.

Ocijenio je kako put ka ostvarivanju političkih i ekonomskih prioriteta BiH podrazumijeva spremnost na kompromis, umjesto daljnjih konfrontacija, pri čemu se usprotivio situaciji u kojoj dominiraju uski stranački interesi na štetu interesa države Bosne i Hercegovine.

Lajčak je podsjetio da je reforma policijskih struktura uvjet za potpisivanje SSP-a te pozvao bh. političke predstavnike na odgovorniji odnos spram strateških interesa naše zemlje.

Istovremeno je ohrabrio intelektualne krugove i civilno društvo u BiH pozivajući ih na intenzivnije uključivanje u rješavanje ključnih pitanja za budućnost BiH i dobrobit njenih građana.

"Neophodno je istrajavati na normalizaciji političke atmosfere u BiH u kojoj će prevagnuti spremnost na dogovor i kompromis, utemeljeni na elementarnoj logici, zdravoj ljudskoj pameti i razumu", kazao je novi visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, takvo djelovanje podrazumijeva da se akteri političkog procesa identificiraju sa strateškim interesima zemlje te zahtijeva od njenih lidera jasnu viziju i spremnost na teške odluke umjesto "osluškivanja glasa biračkog tijela".

Na sesiji su otvorena i brojna druga pitanja, poput ponovne aktuelizacije ideje o formiranju komisije za istinu i pomirenje u, ulozi međunarodne zajednice u BiH, regionalnoj dimenziji odnosa koji utječu na prilike u zemlji...

Visoki predstavnik Lajčak pokazao je razumijevanje za svako od elaboriranih pitanja te izrazio spremnost da to budu teme nekog od narednih susreta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: