{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Visoki predstavnik Lajčak gost Kruga 99

F
8.7.2007. u 16:39
0
0
Visoki predstavnik Lajčak gost Kruga 99
0
Visoki predstavnik Lajčak gost Kruga 99
Specijalni predstavnik EU-a u BiH Miroslav Lajčak izjavio je u nedjelju da naša zemlja nema vremena za gubljenje te kako je potrebno uložiti dodatni napor na otklanjanju zastoja u reformskom procesu i ostvarivanju preduvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
"Evropska ideja, odnosno evropska budućnost BiH nemaju alternativu", poručio je visoki predstavnik obraćajući se sudionicima redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 u Sarajevu.

Govoreći u svojstvu uvodničara o temi "Politička kriza u BiH i kako je prevazići - inicijative OHR-a", Lajčak je ukazao na odgovornost političkih elita za procese u zemlji, podsjećajući kako bi učinak njihove politike trebalo mjeriti po tome što su učinili da se BiH približi članstvu u euroatlantskim integracijama.

Ocijenio je kako put ka ostvarivanju političkih i ekonomskih prioriteta BiH podrazumijeva spremnost na kompromis, umjesto daljnjih konfrontacija, pri čemu se usprotivio situaciji u kojoj dominiraju uski stranački interesi na štetu interesa države Bosne i Hercegovine.

Lajčak je podsjetio da je reforma policijskih struktura uvjet za potpisivanje SSP-a te pozvao bh. političke predstavnike na odgovorniji odnos spram strateških interesa naše zemlje.

Istovremeno je ohrabrio intelektualne krugove i civilno društvo u BiH pozivajući ih na intenzivnije uključivanje u rješavanje ključnih pitanja za budućnost BiH i dobrobit njenih građana.

"Neophodno je istrajavati na normalizaciji političke atmosfere u BiH u kojoj će prevagnuti spremnost na dogovor i kompromis, utemeljeni na elementarnoj logici, zdravoj ljudskoj pameti i razumu", kazao je novi visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, takvo djelovanje podrazumijeva da se akteri političkog procesa identificiraju sa strateškim interesima zemlje te zahtijeva od njenih lidera jasnu viziju i spremnost na teške odluke umjesto "osluškivanja glasa biračkog tijela".

Na sesiji su otvorena i brojna druga pitanja, poput ponovne aktuelizacije ideje o formiranju komisije za istinu i pomirenje u, ulozi međunarodne zajednice u BiH, regionalnoj dimenziji odnosa koji utječu na prilike u zemlji...

Visoki predstavnik Lajčak pokazao je razumijevanje za svako od elaboriranih pitanja te izrazio spremnost da to budu teme nekog od narednih susreta.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: