BiH
0

Visoki predstavnik izvijestit će u Briselu i Vašingtonu o ustavu i reformi policije u BiH

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Christian Schwarz-Schilling danas poslijepodne otputovat će u Brisel, što je prva stanica na njegovom putu u Vašington i u Njujork sljedeće sedmice, najavila je danas glasnogovornica banjalučkog Ureda OHR-a Ljiljana Radetić.

Schwarz-Schilling će se sutra obratiti evropskom Vijeću za politička i sigurnosna pitanja, koji je glavno političko tijelo Evropske unije koje se bavi vanjskim poslovima. Također, on će se sresti i s Havijerom Solanom, visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU izvijestit će Vijeće za politička i sigurnosna pitanja o sveukupnoj situaciji u BiH i neuspjehu da se postigne dogovor o ključnim reformama. Iako je tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već usaglašen, potreban je konkretan napredak u reformi policije i saradnji s Haškim tribunalom kako bi se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju inicirao i potpisao, kao što je i komesar EU za proširenje Olli Rehn istakao u pismu koje je vlastima BiH dostavljeno ove sedmice, kazala je Radetić na pres-konferenciji.

U subotu Schwarz Schilling će u Štutgartu prisustvovati dodjeli priznanja Teodor Hojs, koje će biti uručeno reisu-l-ulemi Mustafi ef. Ceriću. Poslije ove ceremonije visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se sresti s reisom Cerićem.

U ponedjeljak visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se u Vašingtonu sresti s visokim zvaničnicima Stejt departmenta, a glavne teme razgovora s američkim zvaničnicima bit će i reforma ustava i reforma policije u BiH.

Također, sastat će se i s Robertsom Ovenom, arbitrom za Brčko, s kojim će razgovarati o nacrtu legislative koja reguliše odnose između Brčko Distrikta i BiH. Ova legislativa bi trebalo da osigura zaštitu interesa Distrikta u državnim institucijama, čime bi se stvorili uvjeti za okončanje režima supervizije u Distriktu.

U srijedu visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a. Pored izvještavanja o sveukupnoj situaciji u zemlji on će naglasiti potrebu pune saradnje s Haškim tribunalom. U ovom kontekstu visoki predstavnik će također skrenuti pažnju na nedavnu presudu Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore.